05-01-2021

Professor og overlæge Per Ovesen kan med uformindsket styrke fortsætte sin forskning i diabetes og overvægt under graviditet. Hans professorat, der oprindeligt løb fra 2015 til 2020, er forlænget frem til 2025.

- Det betyder alt, siger Per Ovesen om forlængelsen.

- De problemstillinger, jeg forsker i, er jo ikke løst på 5 år, og nu får jeg mulighed for at fortsætte.

Per Ovesen arbejder som overlæge i obstetrik på Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital.

Det primære formål for hans forskning er på længere sigt, at der fødes færre overvægtige børn. Dels er børnene sværere at føde, dels er overvægtige nyfødte mere tilbøjelige til at blive overvægtige senere i livet. Overvægt øger risikoen for at udvikle svangerskabsdiabetes og efterfølgende type 2-diabetes. Både mor og barn har større risiko for komplikationer under graviditeten, hvis moderen har diabetes.

Styrket behandling af gravide med diabetes

I sin hidtidige forskning har Per Ovesen bedrevet kliniske studier, epidemiologisk forskning og eksperimentelle studier af overvægt og diabetes. Han har blandt meget andet undersøgt, hvilken forskel det gør at spise kulhydratrig kost om morgenen i stedet for om eftermiddagen – og hvordan bevægelse påvirker højt blodsukker.

En af dem, der har arbejdet tæt sammen med Per Ovesen de seneste fem år, er Ulla Kampmann Opstrup fra Steno Diabetes Center Aarhus. Hun er speciallæge i endokrinologi, klinisk forsker og underviser, og sammen med Per er hun en del af forskergruppen PADME – Pregnancy And Diabetes Metabolism Epidemiology.

- Det er en kæmpe styrke, at Pers professorat fortsætter. Det gavner forskningsmiljøet og giver en bedre behandling af gravide med diabetes, siger Ulla Kampmann Opstrup.

Sammen med Per Ovesen og flere kolleger kan hun nu lægge en ny 5-års plan for forskningen, hvor de blandt andet vil søge midler til at forske mere i, hvordan børn af overvægtige mødre påvirkes.

Professoratet er finansieret af Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitet og Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond.

Kontakt

Kontaktside Niels Jessen

Niels Jessen
Forskningschef

niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?