Mads leder efter nøglen til personlig medicin i skotternes blod
02-03-2021
Når Mads Kjølby ikke forsker i Dundee, er han læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital. Foto: Tonny Foghmar.
Med støtte fra Steno Diabetes Center Aarhus er læge Mads Kjølby i Dundee, hvor han forsker i personlig medicin. Hvis vi kan blive bedre til at forudsige, hvordan medicin påvirker det enkelte menneske med diabetes, kan vi sikre en bedre, mere effektiv behandling.
I dag er det - meget firkantet sagt - sådan, at mennesker med type 1-diabetes får én type medicin, mens personer med type 2-diabetes får en anden.
Der er dog stor forskel på behandlingsforløbet fra patient til patient, selv om de får samme medicin. Nogen oplever for eksempel en meget større nerve- og nyrepåvirkning end andre, og som regel ved man ikke på forhånd, hvordan patienter reagerer på behandlingen.
One size does not fit all. Med personlig medicin – eller præcisionsmedicin – er behandlingen derimod målrettet den enkelte.
Fra AUH-land til Skotland
Mads Kjølby er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Han fortæller, at den svenske professor Leif Groop har lavet en inddeling af patienter med type 2-diabetes i fem grupper gennem genetiske undersøgelser. De forskellige grupper har forskellige sygdomsforløb, som man til en vis grad kan forudsige.
- Men er der mere, vi kan gøre? spørger Mads Kjølby og håber at kunne give en del af svaret.
Frem til juni er han udstationeret på Universitet i Dundee, hvor han arbejder tæt sammen med en af verdens førende forskere i præcisionsmedicin, Ewan Pearson.
Måske ligger svaret i blodet
Ewan Pearson har opdaget, at man muligvis kan finde nogle markører i blodet, der fortæller hvor godt et bestemt enzym i kroppen fungerer. Dermed vil man med en blodprøve også kunne forudsige, hvordan enzymet reagerer på bestemt medicin - vel at mærke uden, at man har lavet andre tests på patienten.
I Skotland har forskningsmiljøet en meget stor samling velordnet data på mange personer med diabetes - og dermed en større kohorte, end man vil kunne få i Danmark. Det er en data, som Mads Kjølby dykker ned i under opholdet i Dundee.
- Vi tager blodprøver fra nogle patienter, der har dårlig funktion af et bestemt enzym, og sammenligner dem med patienter, hvor enzymet fungerer normalt. Vi tester med et sporstof, om de omsætter med normal hastighed eller ej, og om det reelt afspejler enzymets funktion, fortæller Mads Kjølby.
Altså: Hvis man ud fra en blodprøve kan forudsige, hvordan et enzym eller flere enzymer virker på et givet tidspunkt, vil det være begyndelsen på et gennembrud for den personlige medicin.
Klinik og forskning smelter sammen
- Mange forskningsmiljøer undersøger, hvordan man kan måle, hvilken behandling der passer til den enkelte patient med type 2-diabetes. Gruppen med Ewan Pearson i spidsen i Dundee er blandt de fremmeste på området. De kombinerer viden om genetik med for eksempel viden om farmakologi, fortæller Niels Jessen, forskningschef på Steno Diabetes Center Aarhus.
- Vi er nødt til at målrette indsatserne for den enkelte patient med type 2-diabetes, men vi har endnu ikke værktøjerne til det.
Han ser en direkte kobling mellem Mads Kjølbys forskning og hverdagens behandling af diabetespatienter på klinikken.
- Her er tale om, at forskning og klinik smelter sammen, og jeg er meget spændt på de muligheder, det giver os. Vi har det her match af førende forskning og en ung læge med specialkompetencer. Mads tager en masse viden med hjem, som giver spændende perspektiver i samarbejdet på tværs af fagligheder – lokalt og i hele Danmark.
Ud over støtten fra Steno Diabetes Center Aarhus er Mads Kjølbys ophold i Dundee støttet af Den Regionale Internationaliseringspulje, A.P. Møller Fonden, Ketty og Ejvind Lyngsbæks Fond og britiske Wellcome Trust.
Kontakt
Niels Jessen
Forskningschef
niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352
Tilmeld dig nyhedsmail her
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Målgruppe
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Arbejder du i almen praksis i Region Midtjylland, kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev 'DiabetesNyt' her
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.
Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Smart, ikke?