10-11-2021

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.


"Det er simpelthen så vigtigt, at vi får snakket om, hvordan vi hjælper vores patienter til at nå bedre sammenhæng i patientforløb", siger Annelli Sandbæk, enhedschef ved Steno Diabetes Center Aarhus. Mogens Vestergaard, praktiserende læge ved Lægefællesskabet, Grenå og Torben Østergaard, ledende overlæge ved Steno Diabetes Center Nordjylland har begge nogle bud på, hvor vi kan starte. 

Koks i kommunikationen og i sidste ende dårligere behandling. Personer, der sammen med diabetes har andre udfordringer, kan opleve, at deres vej igennem sundhedsvæsenet er usammenhængende. Derfor var forskere og klinikere fra landets Steno Diabetes Centre samlet til symposium mandag og tirsdag i Børkop.

- Der er nogle patienter, der falder igennem og ikke får det bedste forløb. Det er typisk dem med komplekse problemstillinger, der skal ses af forskellige speciallæger forskellige steder, fortæller Annelli Sandbæk, chef for Enhed for sammenhængende patientforløb og tværsektorielle indsatser, Steno Diabetes Center Aarhus.

Sammen med klinikere og forskere fra landets øvrige Steno Diabetes Centre og partnerhospitaler skulle hun mandag og tirsdag komme med bud på, hvordan symposieoverskriften ”Sammenhæng i patientløb” kan blive levende virkelighed for alle personer med diabetes. 

- Lige så snart et behandlingsansvar splittes op på flere fagpersoner, så kan der ske det her brud på sammenhængen. Det kan føre til fejl eller manglende opfølgning - og en dårligere behandling set fra patientens side, fortæller Annelli Sandbæk.

Læs også: Læger stiller ’stjernepatienter’ først i køen for at bekæmpe ulighed (artikel på dr.dk)

Gode idéer på markedspladsen

Som en del af symposiet kunne deltagerne mandag defilere rundt på en markedsplads med 11 konkrete eksempler på, hvordan man forskellige steder i Danmark har arbejdet sammen på nye måder for at skabe bedre sammenhænge for patienterne.

Blandt andet kunne deltagerne høre, hvordan Aarhus Kommune samarbejder med almen praksis om borgere, der har type 2-diabetes og behov for en mere håndholdt støtte. De kunne også få mere at vide om, hvordan man i Steno Diabetes Center Nordjylland har styrket tilbuddene til gravide kvinder med diabetes.

Steno Diabetes Center Sjælland fortalte, hvordan man har skabt et tværfagligt behandlingstilbud målrettet borgere med samtidig svær psykisk sygdom og diabetes, mens Steno Diabetes Center Aarhus har været med til at lave Samblik - en it-løsning til deling af data på tværs af hospital, almen praksis og kommune.

Steno Diabetes Center Odense har udviklet et opstartsforløb for nydiagnosticerede med type 2-diabetes, hvor de får systematisk henvisning til kommunale tilbud, og hvor der er fokus på kommunikation.

Døre mellem sektorer skal sparkes ned

Der er altså mange lokale og regionale eksempler på, at der kan skabes bedre sammenhænge for diabetespatienter med komplekse problemstillinger. Og tirsdag var afsat til workshops med fokus på at komme nærmere, hvordan Steno Centrene kan være med til skabe mere sammenhængende patientforløb.

- Det her symposium viser, at der heldigvis er mange veje til bedre forløb for patienterne, siger Annelli Sandbæk.

- Det handler om at dele data på tværs af sektorer, men det handler også om, hvordan vi taler sammen og deler ansvaret. Husker endokrinologen for eksempel at tale direkte med hjertelægen, uden at det hele skal gå igennem patienten?

Annelli Sandbæk tror først og fremmest, at en række barrierer skal brydes ned:

- Det er blevet sagt tydeligt her på symposiet: Vi er delt meget op i siloer, både strukturelt, ledelsesmæssigt, økonomisk og kulturelt. Vi skal se på, hvordan vi kan få sparket dørene ned mellem de forskellige sektorer og på den måde hjælpe vores patienter på en bedre måde.

Se billeder fra symposiet - klik for større billede

Kontakt

Gå til kontakt side for Annelli Sandbæk

Annelli Sandbæk
Enhedschef

anesnd@rm.dk
+45 2128 2073

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?