14-11-2023

Gruppekonsultationer er populære for børn med diabetes. Harry (i midten) har fået flere nye venner på holdet.

Erfaringer med gruppekonsultationer for børn med type 1-diabetes er så positive, at tilbuddet nu udvides i Region Midtjylland, så det også kommer til at gælde for de 13-15-årige børn.

De fleste 8-10-årige børn med type 1-diabetes i Region Midtjylland er de seneste år blevet tilbudt at deltage i gruppekonsultationer med andre børn som en del af deres faste besøg i deres lokale diabetesklinik.

Det har blandt andet styrket børnenes evne til selv at tage vare på deres diabetes – og det har givet nye venner, fortæller en nylig evaluering af tilbuddet.

- Der er noget, der er dejligt ved at have diabetes. Og noget, der er knap så dejligt. Det er ikke rart, når blodsukkeret bliver for lavt, hvis udstyret falder af, eller insulinpumpen går død. Men det er dejligt at komme til gruppemøder i klinikken! Vi laver en masse sjove ting, og jeg har fået en masse nye venner, siger Harry Langelund Arnfast på 9 år.

At kombinere tryghed, kammeratskab og læring er vigtigt for de klinikere, der arbejder med børnene til gruppemøderne.

- Vi vil gerne have, at børnene har en oplevelse af, at det er et trygt sted at være, siger sygeplejerske Jette Rørstrøm fra Steno Diabetes Center Aarhus’ børne- og ungeklinik.

- De skal opleve, at de kan tale om de ting, der er svære – samtidig med, at de lærer noget.

På tur en hel dag uden mor og far

For at kickstarte grupperne afholdes en heldagstur – en introcamp – hvor børn fra samme årgang mødes, leger lidt, spiser og sammen drager ud i landet, for eksempel til Søhøjlandets Feriecenter.

Det er en overvindelse for mange børn – og måske især forældre – at skulle kaste sig ud i det her lidt ukendte territorium, der ligger langt fra den daglige, tætte kontrol med sygdommen, som de har været vant til. Heldigvis er der masser af klinisk personale med på turen til at tage sig af både børnene og deres diabetes.

- De er meget stille og meget generte, når de kommer om morgenen, siger Jette Rørstrøm, men i bussen på vej hjem er der et leben uden lige, og der bliver udvekslet telefonnumre og Tik-Tok-konti på kryds og tværs.

Efter introcampen deles børnene op i grupper på cirka 6-10 børn, som derefter mødes med faste intervaller.

Legen skal altid med

Halvdelen af børnenes faste besøg i klinikken afholdes som gruppemøder, mens den anden halvdel er ”normale” møder med diabeteslæge og -sygeplejerske. På gruppemøderne undervises børnene i emner som madlavning og kost, højt blodsukker, motion og kulhydrater, alt sammen ud fra materiale, der er udviklet på tværs af klinikker og afdelinger i Region Midtjylland.

- Det skal være sjovt for dem at være her, så det er bestemt ikke traditionel tavleundervisning. Vi forsøger altid at få et element af leg med i undervisningen, siger Jette Stougaard Rørstrøm.

En torsdag i november skulle børnene for eksempel lave stop-motion-film om en diabetes-superhelt.

- Og engang var vi på restaurant og skulle bygge vores egen burger, fortæller Harry Langelund Arnfast med noget, der ligner tidlige julelys i øjnene.

Også børnenes forældre er en gang om året blevet tilbudt at være i gruppeforløb med andre forældre, hvor de kan udveksle erfaringer og blive klogere på livet som diabetespårørende.

Ikke den eneste i verden med diabetes

Mindst to tredjedele af børnene syntes, at de lærte noget nyt på tværs af gruppemøderne, og hovedparten oplevede, at de var blevet ven med en fra gruppen.

Generelt giver forældrene udtryk for, at deres børn har været glade for gruppekonsultationerne, og det først og fremmest skyldes, at børnene har mødt andre børn, de kan spejle sig.

Andelen af børn, der er tilfredse med deres besøg på hospitalet, er betydeligt højere blandt børn, der har deltaget i gruppekonsultationer, end blandt børn, der ikke har deltaget i gruppekonsultationer.

Og ikke mindst er der blandt gruppedeltagerne en færre andel af børn med diabetes-stress, altså negative følelser og reaktioner på at have diabetes og på de udfordringer, det giver at skulle håndtere diabetes i hverdagen.

Det er på baggrund af den positive evaluering, at man nu har udvidet tilbuddet til flere børn med type 1-diabetes i Region Midtjylland.

- Da jeg lige havde fået diabetes, føltes det som om, at jeg var den eneste i hele verden, der havde diabetes. Det er rart at møde andre, der også har det, som man kan lære noget af og blive venner med, siger Harry Langelund Arnfast.

Troels Krarup Hansen, direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, siger:

- Diabetes går aldrig væk. Hvis vi tidligt kan bidrage med nogle redskaber til at håndtere livet med sygdommen, øger vi chancerne for, at personer med diabetes kan få et godt liv. Meget af den bekymring, som en kronisk sygdom giver, kan lettes ved at dele bekymringerne med andre i samme situation - også blandt børn.

- Jeg håber vores samarbejde mellem regionshospitalerne om gruppekonsultationerne kan inspirere. Fremtidens sundhedsvæsen er afhængigt af, at vi bliver endnu bedre til at arbejde sammen på tværs af sektorer og faggrupper. En stor sidegevinst ved det her arbejde med børnene er, at der er knyttet nogle tætte faglige bånd mellem klinikerne.

Læs mere

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Kontakt

Troels Krarup Hansen
Direktør

troeha@rm.dk
+45 6167 9616

Jette Stougaard Rørstrøm
Sygeplejerske

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?