03-10-2023

6-årige Juan, der fik konstateret type 1-diabetes for tre år siden, her sammen med overlæge Kurt Kristensen fra Steno Diabetes Center Aarhus. Juan er ikke med i det aktuelle forskningsprojekt, hvor forskere fra Steno Diabetes Center Aarhus undersøger, om en influenza-vaccine kan forlænge insulin-produktionen hos børn, der lige har fået konstateret type 1-diabetes.

Efter en blodprop i hjertet er det ekstra vigtigt at få den årlige influenza-vaccine. Det viser dansk forskning, som netop har ført til ændrede retningslinjer for hjertepatienter i hele Europa. Nu er Steno Diabetes Center Aarhus som de første i verden i gang med at afprøve, om en influenza-vaccine også kan hjælpe børn med type 1-diabetes.

Sæsonen for influenza-vacciner er netop begyndt, og særligt personer med hjerte-kar-sygdomme har gavn af at få den årlige indsprøjtning.

Det viser dansk forskning, som nu har ført til, at det europæiske selskab for hjertelæger – European Society of Cardiology – i august har ændret deres retningslinjer og anbefaler, at alle patienter, der kommer ind på sygehuset i influenza-sæsonen med en blodprop i hjertet, skal have en influenza-vaccine, inden de bliver udskrevet igen. Desuden skal patienter, der har haft en blodprop i hjertet, huske at få den årlige influenza-vaccine.

- Influenza-vaccinen har nu fået guldmærket som et middel til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Anbefalingen hviler på tungere forskningsdata end tilsvarende anbefalinger for henholdsvis rygestop, motion og sund kost efter en blodprop i hjertet, siger Ole Frøbert, der er professor på Steno Diabetes Center Aarhus og Klinisk Farmakologi på Aarhus Universietshsopital samt Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Han står bag den forskning, som har ført til de ændrede europæiske retningslinjer.

Læs også: Dansk forskning fører til europæisk anbefaling af influenzavacciner som hjertemedicin (Dagens Medicin)

 

- Betydningen af influenza-vaccine for patienter med hjerte-karsygdom kan sammenlignes med, at sænkning af kolesteroltallet leder til mindre risiko for død. Desuden er vaccinationen en billig og sikker behandling, som man kun behøver at få en gang om året, siger Ole Frøbert.

Vaccine giver markant effekt

Den oprindelige forskning, som ligger til grund for de ændrede retningslinjer, viste, at hvis patienter fik en influenza-vaccination umiddelbart efter, at de havde fået en blodprop i hjertet, havde de en 41 procent lavere risiko for at være døde et år efter vaccinen - i forhold til de patienter, der ikke havde fået vaccinen.

- Det er en meget markant forskel, for vi er efterhånden blevet ret gode til at behandle blodpropper i hjertet, siger Ole Frøbert.

Værd at forske videre i

Hvorfor en influenza-vaccine beskytter så godt imod hjerte-kar-sygdomme, ved man endnu ikke præcist. Men en teori er, at immunresponset fra vaccinen dæmper det inflammatoriske niveau i kroppen, som i forvejen er forhøjet ved blandt andet hjerte-kar-sygdomme.

Og den mekanisme er værd at forske videre i, mener Niels Jessen, der er forskningschef på Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.

- Vi vil gerne blive klogere på, om den gavnlige effekt af influenza-vaccinen også kan overføres til andre sygdomme end hjerte-kar-sygdomme, siger Niels Jessen.

Forskere fra Steno Diabetes Center Aarhus og Klinisk Farmakologi, AUH, har taget forskningen i influenza-vaccine et skridt videre og undersøger nu som de første i verden, om børn med ny-diagnosticeret type 1-diabetes kan have gavn af vaccinen. På billedet fra venstre: Overlæge Kurt Kristensen, Steno Diabetes Center Aarhus og professor Ole Frøbert, Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet.

Børn med type 1-diabetes får vaccinen

Derfor har forskere fra Steno Diabetes Center Aarhus taget forskningen i influenza-vaccine et skridt videre og undersøger nu, om børn med ny-diagnosticeret type 1-diabetes kan have gavn af vaccinen.

Type 1-diabetes er en autoimmun sygdom, hvor de insulin-producerende celler i bugspytkirtlen – beta-cellerne – bliver ødelagt. Håbet er derfor, at man ved at give en influenza-vaccine kan bremse den proces.

- Når vi diagnosticerer et barn med type 1-diabetes, vil barnet stadig producere nogen insulin i den første tid – og det letter forløbet. Så alt hvad vi kan gøre for at forlænge den periode, hvor barnet selv producerer insulin, vil være velkomment, siger Kurt Kristensen, der er overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus.

- Det er meget indgribende for alle i familien, når et barn bliver diagnosticeret med type 1-diabetes og skal have indsprøjtninger med insulin. Så hvis influenza-vaccinen kan forlænge barnets egen insulin-produktion i op til et år, vil det have stor betydning.

Steno Diabetes Center Aarhus er de første i verden, der undersøger, om børn med type 1-diabetes kan have gavn af influenza-vaccinen. Derfor har centeret også fået flere henvendelser fra udenlandske familier, der gerne ville være med i studiet.

Læs mere

Kontakt

Ole Frøbert
Professor

olefro@clin.au.dk
+46 730 895 413

Kurt Kristensen
Overlæge

kurtkris@rm.dk
+45 2977 7998

Kontaktside Niels Jessen

Niels Jessen
Forskningschef

niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?