26-01-2023

I 2019 åbnede Klinik for Atleter med type 1-diabetes i Steno Diabetes Center Aarhus, som hjælper type 1- diabetespatienter med at kunne dyrke motion og sport på lige fod med andre.

Læge og lektor Esben Søndergaard får knap 2,5 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge blandt andet blodsukkerreguleringen under træning hos personer med type 1 diabetes.

Mange med type 1-diabetes har svært ved at styre deres blodsukker i forbindelse med motion. Det kan have indflydelse på den sportslige præstation, og om man overhovedet dyrker motion.

Det paradoksale er, at regelmæssig fysisk aktivitet over tid giver bedre kontrol af blodsukkeret – og gør kroppen i stand til bedre til at lagre og forbrænde fedt. På den måde medvirker motion til at reducere mængden af både sukker i fedt i blodet.

At være fysisk aktiv og dyrke motion er vigtigt for et godt helbred og et vigtigt led i forebyggelsen af hjertekarsygdomme.

Derfor forsker Steno Diabetes Center i, hvordan et godt liv med diabetes kan kombineres med motion.

Læs også: Halvanden million kroner til forskning i motion, konkurrencesport og type 1-diabetes

Undersøgelse af insulin-strategier under træning

I 2019 åbnede Klinik for Atleter med type 1-diabetes i Steno Diabetes Center Aarhus, som hjælper type 1 diabetespatienter med at kunne dyrke motion og sport på lige fod med andre.

Arbejdet i klinikken har givet inspiration til flere forskningsprojekter. I et af dem skal Esben Søndergaard og hans medansøgere – Rakel Fuglsang Johansen, Esben Thyssen Vestergaard og Søren Nielsen – undersøge effekten af forskellige strategier for insulinbehandling, og hvilken rolle det spiller, hvornår på dagen man træner. Forskerne vil også undersøge blodsukkerreguleringen under konkurrencesport for sportsudøvere med type 1 diabetes.

Målet er, at resultaterne kan give ny viden og bedre vejledning om motion og træning til mennesker, der lever med type 1 diabetes – og dermed få flere til at dyrke sport og drage fordel af de gavnlige effekter.

Læs også: Nyt forskningsprojekt skal få flere med type 1-diabetes til trygt at snøre løbeskoene

Kilde: Health, Aarhus Universitet

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?