Forskning: Ungeklinikker giver bedre overgang til voksenlivet med diabetes
Forskning har afsløret vigtigheden af kontinuitet og personlige relationer i overgangsperioden for unge med type 1-diabetes fra børne- til voksenafdeling.
25-01-2024
Forskning på Steno Diabetes Center Aarhus har afsløret vigtigheden af kontinuitet og personlige relationer i overgangsperioden for unge med type 1-diabetes fra børne- til voksenafdeling.
Som 18-årig med type 1-diabetes har man typisk skulle vænne sig til mange nye ansigter på klinikken. De velkendte ansigter i børneafdelingen er afløst af nye, der ikke kender patientens historik. Det kan være en brat overgang.
Derfor implementerede Steno Diabetes Center Aarhus i perioden 2019-23 en særlig ungeklinik. Og det har været en gevinst for de unge. Det skriver fire forfattere fra Steno Diabetes Center Aarhus i en artikel i nyeste udgave af ”Diabetes Behandler”, Diabetesforeningens fagblad.
Tryghed og genkendelighed
I ungeklinikken får de unge en behandling, der er skræddersyet til deres specifikke behov og udfordringer som unge voksne. Det unikke ved denne klinik er, at de unge får lov til at beholde nogle af deres gamle behandlere fra børneafdelingen, samtidig med at de gradvist møder nye. Denne blanding af gamle og nye ansigter hjælper med at skabe en følelse af tryghed og genkendelighed.
Interviews med unge, der har været igennem denne overgang, viser, hvor meget det betyder for dem at have en kontinuerlig relation til deres behandlere. De fortæller, at det er rart ikke at skulle starte forfra med at forklare deres historie ved hvert besøg, og at de føler sig mere forstået og støttet.
Ved at integrere elementer som kompetenceudvikling for behandlere og fokus på den enkelte unges liv ud over deres diabetes, bliver ungeklinikken et eksempel på, hvordan patientcentreret pleje kan forme fremtiden for diabetesbehandling.
Tre hovedpointer fra forskningen:
- Unge skal have status som en særskilt patientgruppe, da unge med kronisk sygdom i overgangen fra barn til voksen gennemgår udviklingsmæssige forandringer, som behandlere kan støtte dem i.
- Kontinuitet og en god patient-behandler relation skaber en glidende og god overgang fra børne- til voksenafdeling gennem genkendelighed, tryghed og opmærksomhed på det hele menneske.
- Kompetenceudvikling til behandlere er nødvendigt for at øge forståelsen for unge og deres udvikling samt en ungevenlig behandlingstilgang.
Læs mere om forskningen
Læs artiklen: Kontinuitet og relationer styrker
Artiklen er skrevet af
- Mathilde Grøn Laursen, videnskabelig assistent
- Sten Lund, overlæge
- Karina Kudahl, sygeplejerske
- Anette Andersen, overlæge og programleder.
Kontakt
Sten Lund
Overlæge
Tilmeld dig vores nyhedsmail
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Tilmeld dig her.
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.
Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Smart, ikke?