07-02-2024

Diabetesforskerne sæson 4

Podcastserien med Diabetesforskerne udkommer i dag med sæson 4. 

I dag, 7. februar, udkommer fjerde sæson med de populære podcasts med Diabetesforskerne. Podcastene fra de tidligere sæsoner har været hørt mere en 25.000 gange, og den nye sæson byder på en række nye spændende emner om diabetes. Klinisk læge og forsker Lasse Bjerg og læge og endokrinolog Rakel Fuglsang Johansen fra Steno Diabetes Center Aarhus er blandt de forskere, der præsenterer deres forskning i den nye serie. Podcasten med Lasse Bjerg kan du høre i dag.

Podcastserien med Diabetesforskerne udkommer med en ny sæson på 13 afsnit, og i dag frigives de første fire afsnit. Det er de syv Steno Diabetes Centre, som i fællesskab står bag den populære podcastserie. Podcastserien giver et indblik den nyeste forskning og viden om diabetes.

Lasse Bjerg er klinisk læge og forsker ved Steno Diabetes Center Aarhus, og han kigger på i trivslen hos 45.000 borgere, som lever med diabetes, enten type 1- eller type 2-diabetes. I podcasten rejser han spørgsmålet: Hvad fylder hos personer med diabetes? Podcasten med Lasse Bjerg kan du høre allerede nu.

Læge og endokrinolog Rakel Fuglsang Johansen, der også er fra Steno Diabetes Center Aarhus, fortæller om sin forskning i kulhydrater under træning. Hun har fundet frem til, at kulhydrater fra mælk kan stabilisere blodsukker under træning.

Formidlingen af diabetesforskning er vigtig

En af forudsætningerne for at kunne behandle diabetes effektivt er diabetesforskning. Nye forskningsresultater ændrer løbende den kliniske hverdag på hospitalet og kan derfor ændre hverdagen for personer med diabetes og deres pårørende. Med podcastene får både fagfolk og almindelige mennesker et indblik i fremtidens diabetesbehandling.

I podcastserien Diabetesforskerne formidles den nyeste forskning og viden i øjenhøjde, det fortæller forskningsleder i Steno Diabetes Center Nordjylland, Peter Vestergaard.

“Diabetesforskerne giver personer med diabetes og andre et godt og let forståeligt indblik i, hvad diabetes er, samt hvilke muligheder den nyeste forskning giver for bedre behandling og forebyggelse af komplikationer. På den måde formidler podcastserien Diabetesforskerne en viden, der kan give personer med diabetes og fagpersoner, der arbejder med diabetes, bedre forudsætninger for at komme på rette vej til at skabe et bedre liv med diabetes.”

Podcastene præsenterer forskning fra hele landet og Grønland

I den fjerde sæson af Diabetesforskerne kan du blandt andet blive klogere på, hvordan hjerneforandringer muligvis spiller en rolle i oplevelsen af nervesmerter ved diabetisk nerveskade samt få viden om, at personer med type 1-diabetes er i større risiko for at udvikle knoglesygdom.

Du vil også kunne høre om, at kulhydrater fra mælk måske kan være nøglen til et stabilt blodsukker under træning – og dermed løse problemet med, at mange personer med type 1-diabetes kæmper med lavt blodsukker, når de træner i længere tid ad gangen.

Derudover vil du kunne blive klogere på mange andre spændende emner, som den fjerde sæson dykker ned i, heriblandt:

 • Covid-19 og virussens mulige påvirkning af insulinproduktionen hos mennesker med type 1-diabetes
 • Om man kan forebygge type 2-diabetes i fosterstadiet
 • Hvordan mænd i sårbare positioner udvikler egne strategier for at leve med diabetes
 • Hvad fylder hos personer med diabetes?
 • Forskere, der vil hele fodsår ved at snyde kroppen
 • At proteiner stabiliserer blodsukkeret bedre end fedt
 • Ny forskning, der byder på gode nyheder for inuitter med monogen diabetes
 • Hvordan en grønlandsk genvariant kan være gavnlig for personer med diabetes
 • Den positive udvikling, der kan spores i det omfattende datasæt Dansk Diabetes Register
 • Kulhydrater fra mælk kan stabilisere blodsukker under træning

Lige som i de forudgående sæsoner af Diabetesforskerne er de medvirkende forskerne fra hele landet og Grønland. Sammen med vært Simon Brix fra Podcastbureauet dykker de hver især ned i et forskningsprojekt, de enten står bag eller har været med til at forme.

Find podcastene her

 

Fakta om Diabetesforskerne

Fjerde sæson af Diabetesforskerne udkommer med fire episoder den 7. februar. Herefter udgives et nyt afsnit hver onsdag de næste ni uger. Du kan finde nye episoder samt forudgående sæsoner på linket: [LINK]

Diabetesforskerne er udgivet i samarbejde med de syv Steno Diabetes Centre, der tæller:

 • Steno Diabetes Center Copenhagen
 • Steno Diabetes Center Aarhus
 • Steno Diabetes Center Odense
 • Steno Diabetes Center Sjælland
 • Steno Diabetes Center Nordjylland
 • Steno Diabetes Center Grønland
 • Steno Diabetes Center Færøerne

Vært er journalist og podcastproducent Simon Brix fra Podcastbureauet.

Hør podcastene

Hør podcastene og læs artiklerne om diabetesforskningen her

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?