26-02-2024

Fire forskere fra Steno Diabetes Center Aarhus har medvirket til undersøgelsen: Fra venstre mod højre: forsker og ph.d. Else-Marie Dalsgaard, konsulent Kasper Norman, enhedschef Annelli Sandbæk og klinisk forsker MD, ph.d. Lasse Bjerg.

I denne uge får omkring 130.000 borgere i Region Midtjylland en invitation i e-boks til at deltage i en stor spørgeskemaundersøgelse om deres helbredstilstand. En lignende undersøgelse blev lavet i 2020 og med de nye besvarelser får man nu en unik mulighed for at følge udviklingen i, hvordan det er at leve med en kronisk sygdom.

Hvordan er det at leve med en kronisk sygdom som diabetes, astma eller KOL? Det spørgsmål vil forskere fra Steno Diabetes Center Aarhus gerne blive klogere på. Derfor inviterer de i denne uge ca. 130.000 borgere over 18 år i Region Midtjylland til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse om deres fysiske og psykiske helbred.

Man ved allerede, at knap 3 ud af 4 borgere i Region Midtjylland lever med én eller flere kroniske sygdomme, men det er meget forskelligt, hvordan sygdommen påvirker hverdagen.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvordan folk lever med de sygdomme, som de har. Nogle mennesker kan for eksempel have type 2-diabetes uden at være belastet af det i hverdagen, mens andre har mange problemer. Hvis vi ved, hvordan kroniske sygdomme belaster folk i hverdagen, så ved vi også bedre, hvordan vi skal indrette vores sundhedsvæsen, siger Annelli Sandbæk, der er enhedschef på Steno Diabetes Center Aarhus og professor i folkesundhed på Aarhus Universitet.

Resultater kommer andre til gavn

Undersøgelsen fra Steno Diabetes Center Aarhus er en del af Helbred i Midt – et forskningsprojekt, hvor man har samlet en stor gruppe af personer med og uden diabetes i Region Midtjylland. Formålet med opbygning af gruppen er at få ny viden om livet med diabetes og anden kronisk sygdom samt at følge udviklingen i sygdomsbyrden over 10 år.

- Hvis vi skal finde ud af, hvordan det er at leve med en kronisk sygdom, er det også afgørende at vide, hvordan det er at leve uden. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt – med og uden kronisk sygdom – svarer på spørgeskemaet, siger Annelli Sandbæk.

Den første spørgeskemaundersøgelse under Helbred i Midt blev udsendt i 2020, og i 2022 blev der lavet en mindre opfølgende undersøgelse. Det betyder også, at man allerede har flere resultater fra de første undersøgelser.

Dårlig søvn er udbredt

For eksempel har man fået kortlagt, at alvorlige søvnproblemer (søvnapnø) er relativt udbredt. Undersøgelsen viste, at 10 procent uden diabetes havde alvorlige søvnproblemer, mens det var tilfældet for 14 procent med type 1-diabetes og 17 procent med type 2-diabetes.

Undersøgelsen viste også, at dårlig tandsundhed er et problem blandt personer med type 2-diabetes. Her viste svarene, at 37 procent af personer med type 2-diabetes rapporterede om dårlig tandsundhed, mens det gjaldt for 24 procent af personerne uden diabetes.

- Diabetisk øjensygdom og diabetiske fodsår var tidligere de følgevirkninger af diabetes, som man fokuserede mest på, men i dag ser vi, at andre problemer som for eksempel dårlig tandsundhed og søvnproblemer begynder at fylde. Derfor begynder vi nu også at sætte ind her med tidlige indsatser for at forbedre hverdagslivet for personer med diabetes, siger Annelli Sandbæk.

Læs mere

Hvad er kronisk sygdom?

En kronisk sygdom er en langvarig sygdom eller et sygdomsforløb, som udvikler sig langsomt. Kronisk sygdom kan være karakteriseret ved:

 • at tilstanden er vedvarende
 • at sygdommen har blivende følger
 • at der er forandringer, som ikke kan bedres
 • at der er behov for rehabilitering
 • at der er behov for langvarig behandling eller pleje.

Kronisk sygdom i Region Midtjylland

I Region Midtjylland lever knap tre ud af fire borgere (72 %) med én eller flere kroniske sygdomme.

 • 28 % har ikke nogen kronisk sygdom
 • 25 % har én kronisk sygdom
 • 46 % har multisygdom, heraf har 31 % to til tre kroniske sygdomme, mens 15 % har fire eller flere kroniske sygdomme.

Eksempelvis har:

 • 50.000 KOL
 • 81.000 astma
 • 70.000 leddegigt
 • 215.000 slidgigt
 • 146.000 diskusprolaps og andre rygsygdomme
 • 47.000 knogleskørhed
 • 200.000 forhøjet blodtryk
 • 32.000 blodprop i hjertet eller blodprop/hjerneblødning i hovedet
 • 36.000 kræft
 • 175.000 migræne
 • 67.000 type 2-diabetes*

Kilde: "Hvordan har du det? 2021", Defactum, Region Midtjylland.
*Kilde: "Helbred i Midt", 2023, Steno Diabetes Center Aarhus, Region Midtjylland.

Kontakt

Gå til kontakt side for Annelli Sandbæk

Annelli Sandbæk
Enhedschef

anesnd@rm.dk
+45 2128 2073

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?