Tilmeld dig nyhedsmail her
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Målgruppe
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Arbejder du i almen praksis i Region Midtjylland, kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev 'DiabetesNyt' her
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside. Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Læs seneste nyhedsmails
Forestil dig et øjeblik, at vi kunne starte helt forfra i sundhedsvæsenet.
At vi ikke skulle tage hensyn til budgetter, sektorgrænser eller gamle vaner.
Hvad ville vi gøre, hvis vi med udgangspunkt i sundhedsreformen kunne designe det sundhedsvæsen, vi drømmer om?
Vi ville sørge for, at de, der har mest brug for hjælp, får den rigtige støtte, mens dem, der kan selv, får mulighed for at tage ansvar.
Vi ville sikre, at praktiserende læger, hospitaler og kommuner arbejdede tæt sammen uden snubletråde i form af sektorovergange og økonomiske benspænd.
Og vi ville bruge teknologi og viden til at styrke både behandlerne og patienterne – ikke til at gøre systemet mere komplekst.
Den nye sundhedsreform åbner et vindue for forandring. Det er nu, vi skal gribe chancen og tænke stort – og måske endda lidt vildt.
I en kronik i Ugeskrift for Læger giver cheflæge Liselotte Fisker og enhedschef Annelli Sandbæk fra Steno Diabetes Center Aarhus deres bud på, hvordan vi kan tænke de nye kronikerpakker langt mere fleksible, diffentierede og modulopbyggede.
Ét klik.
Det er, hvad det kræver at få adgang til de samme oplysninger om patientens behandlingshistorik og sygdomsforløb. Uanset om du arbejder på hospitalet, i almen praksis eller i kommunen.
I september 2024 blev it-løsningen SAMBLIK-diabetes officielt lanceret ved Åbylægerne i Grenå og diabetesambulatoriet på Regionshospitalet Randers.
Det markerer starten på en stor afprøvning af en innovativ it-løsning, som samler og viser helbredsdata på tværs af sektorer og skaber et samlet overblik over behandlingsforløb for personer med type 2-diabetes.
"Det er et vigtigt skridt i retningen mod en mere sammenhængende behandling for personer med type 2-diabetes," siger Annelli Sandbæk, enhedschef hos Steno Diabetes Center Aarhus.
Storskalaafprøvningen af SAMBLIK-diabetes gennemføres i fire sundhedsklynger i samarbejde med Steno Diabetes Centrene i Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Hovedstaden.
"Vi skal arbejde på at skabe lige vilkår for vores patienter med diabetes. Det er så vigtigt, at der ikke er for store forskelle på, hvad de enkelte hospitaler i regionen kan tilbyde vores patienter."
Sådan siger Karen Krogh Fjeldborg, specialeansvarlig overlæge på Regionshospitalet Randers.
Siden 2021 har hun været med i en arbejdsgruppe af diabetesbehandlere på tværs af regionshospitalerne i Region Midtjylland. Sammen har de udviklet kursustilbuddet ”Godt fra start” og den digitale forløbsguide ”Ny med type 1-diabetes” - to nye fælles tiltag, der skal klæde personer med type 1-diabetes på til den første tid med sygdommen.
Udviklingen af fremtidens diabetesbehandling er nemlig noget, vi gør sammen. På tværs af faggrupper og på tværs af hospitaler.
"I forhold til at kunne udvikle et projekt, så har det været vigtigt, at der er noget, vi har gjort på tværs", siger Karen Krogh Fjeldborg.
Det går godt med diabetesbehandlingen i Danmark. Faktisk har den aldrig har været bedre.
Vi har længe fokuseret på klassisk klinisk behandlingskvalitet for at se, om vi var på rette vej. Nu vender vi i højere grad blikket mod den mentale trivsel og generelle tilfredshed med behandlingen blandt dem, vi er sat i verden for at hjælpe.
I Region Midtjylland har vi gjort måling af livskvalitet og diabetesrelateret stress til en fast del af patienternes årssamtaler i diabetesambulatorierne. Og sammen med fire andre Steno-centre har vi lavet den første nationale undersøgelse af trivsel og tilfredshed med behandlingen blandt alle, der er tilknyttet et diabetesambulatorium i Danmark.
Undersøgelsen viser heldigvis, at vi i hele landet gør det rigtig godt. Det er et stort skulderklap til behandlerne og kvaliteten af deres arbejde. Dog viser den også, at hver tredje patient oplever diabetes-stress, og at der er behov for, at vi fortsætter arbejdet med at udvikle endnu bedre bruger- og behovsstyrede forløb for mennesker med diabetes.
Vores erfaringer med eksempelvis gruppekonsultationer for børn, ungeklinikker og arbejdet med trivsel og sundhed blandt børn og unge i lokalsamfund viser os, at samarbejde på tværs af faggrupper og sektorer om individualiserede tilbud kan gøre en stor forskel for den mentale sundhed og trivsel - og bidrage til et godt liv med diabetes.
Troels Krarup Hansen, direktør, Steno Diabetes Center Aarhus
Stadig flere lever med diabetes, og vi skal på diabetesområdet udvikle helt nye behandlingstilgange. Tilgange som sikrer gode forløb med mere frihed og bedre behandling. Så vi derigennem bidrager til, at det bliver muligt at leve et godt liv med diabetes.
Digitaliseringen tager fart. Først med bankerne og digital post og nu får også Rejsekortet en app næste år. På diabetesområdet er vi i fuld gang med at afsøge mulighederne blandt andet med nye IT-værktøjer og kunstig intelligens.
Nye løsninger kræver viden, og den får vi gennem forskning og samarbejde. Også når det gælder det digitale område. Netop når vi kobler ny viden med samarbejde på tværs af faggrupper, regioner og landegrænser, kan vi blive klogere og finde de gode, levedygtige løsninger.
Ved Regional Udviklingsdag 2023 den 30. november var nysgerrigheden i fokus. Behandlere og forskere fra Region Midtjylland var samlet for at dele viden og idéer til nye typer behandling.
Det engagement, der udspillede sig den dag, er meget livsbekræftende. Det giver håb og god energi her på kanten til et nyt år, at vi allerede har blikket fast rettet mod fremtidens diabetesforløb.
Når forskningen finder nye veje
Hos Steno Diabetes Center Aarhus er vi for alvor ved at høste frugterne af at samle et bredt spektrum af forskellige forskere under samme tag. Vi kan se, at når vi forsker i diabetes på kryds og tværs af fagligheder, specialer og metoder, så bidrager det til helt nye – og nogle gange overraskende - indsigter og muligheder.
Det er blandt andet fantastisk at se, hvordan forskning i verdensklasse inden for influenza-vaccine og hjerte-kar-sygdom inspirerer til spændende nye studier inden for børn med nyopdaget type 1-diabetes.
Det kræver tæt samarbejde mellem fagligheder. I nævnte tilfælde mellem eksperter i diabetes, hjerte-kar-sygdom, farmakologi og pædiatri, som er åbne og nysgerrige på at gå nye veje i forskningen og udviklingen af nye tiltag inden for behandling og forebyggelse af diabetes.
Det kan du blandt andet læse mere om i denne nyhedsmail.
Troels Krarup Hansen, direktør, Steno Diabetes Center Aarhus.
Hvor en diabetesdiagnose i gamle dage var en dødsdom, er vi i Danmark i dag blandt de absolut bedste i verden til at behandle type 1-diabetes. Og vi kan med stor sikkerhed sige, at langt de fleste, der får sygdommen i dag, aldrig kommer til at opleve alvorlige senfølger til sygdommen.
Alligevel hænger vi fast i en retorik, som kan være med til at udløse diabetes-stress eller nedsætte livskvaliteten på grund af en overdreven bekymring for typiske senfølger som hjerteproblemer, nyresygdomme, øjenskader eller fodproblemer.
Vi har brug for en kulturændring, hvor vi vænner os fra at fremhæve worst-case-scenarier til i højere grad at fokusere på, at det i dag faktisk er muligt at leve et rigtig godt liv med diabetes.
Gevinsten vil kunne aflæses i øget livskvalitet blandt mennesker med diabetes samt en samfundsgevinst i form af et sundhedsvæsen, der baseres på mindre kontrol, mere frihed og individualiseret behandling – og dermed et større overskud til at hjælpe dem, der har det største behov.
Troels Krarup Hansen, direktør, Steno Diabetes Center Aarhus.
Troels Krarup Hansen, direktør, Steno Diabetes Center Aarhus.