Projektet og tilbuddet er afsluttet

 

Problemer med opstart af amning efter en graviditet med diabetes kan afhjælpes ved håndudmalkning af modermælk under graviditeten. Det kan bidrage til hurtigere opstart af mælkeproduktion.

Har man diabetes under sin graviditet, vil det nyfødte barn have behov for mad lige efter fødslen for ikke at få for lavt blodsukker.

Men netop på grund af diabetes under graviditeten, kan det tage længere tid at danne modermælk efter fødslen.

Formål

  • Formålet med tilbuddet er at hjælpe gravide kvinder med diabetes med opstart af amning og dermed give mulighed for at nyfødte kan tilbydes modermælk lige efter fødslen i stedet for modermælkserstatning.

Målgruppe

  • Gravide kvinder tilknyttet Klinik for Gravide på Aarhus Universitetshospital med diabetes (alle diabetestyper).

Tilbuddets indhold

  • Tilbuddet omfatter oplæring i håndudmalkning fra uge 36. Håndudmalkningen skal foretages 2 gange dagligt, og mælken opsamles og nedfryses. Mælken medbringes på hospitalet i forbindelse med fødslen.

Hvor og hvornår

  • Behandlingstilbuddet startede op juni 2019 ved Klinik for Gravide på Aarhus Universitetshospital. Der tilbydes deltagelse i initiativet til og med udgangen af juni 2020, hvorefter der er opfølgning på deltagere i 6 måneder.

Information til patienter

Amning reducerer risikoen for type 2-diabetes efter graviditetsdiabetes

  • Cirka 50 procent udvikler type 2-diabetes indenfor 10 år efter en graviditetsdiabetes.
  • Amning kan reducere risikoen for udvikling af type 2-diabetes. Fuld amning i over 3 måneder kan reducere risikoen med over 40 procent og forsinke udviklingen af type 2-diabetes med omkring 10 år.
  • Derfor anbefales det, at man allerede inden fødslen går i gang med håndudmalkning af modermælk for at lette en tidlig opstart af amning efter fødslen.

Fordele ved håndudmalkning og tidlig amning

  • Har man diabetes, kan det tage længere tid at danne modermælk efter fødslen. Håndudmalkning af modermælk i graviditeten kan bidrage til hurtigere opstart af mælkeproduktion.
  • Modermælk stabiliserer barnets blodsukker bedre end modermælkserstatning. Når man håndudmalker inden fødslen, kan man give barnet sin egen modermælk frem for modermælkserstatning lige efter fødslen.
  • Amning nedsætter barnets risiko for overvægt i barndommen og senere udvikling af type 2-diabetes.

 

Kontakt

Rebecca Elisabeth Mørkøv Debess
Jordemoder
Klinik for gravide, Aarhus Universitetshospital
auh.klinik.gravide@rm.dk
+45 3071 4524