29-05-2023

I midten af maj modtog Daniel Ibsen Diabetesforeningens forskningslegat på 600.000,-, der hvert år uddeles til tre yngre forskere, som foreningens brugerpanel har været med til at udvælge.

Daniel Ibsen vil gerne udvikle et værktøj, der kan måle, hvad en person har spist indenfor de sidste par måneder ved hjælp af blod- eller urinprøver. Det kan potentielt revolutionere kostforskningen og give bedre kostbehandling til personer med type 2-diabetes. I sidste ende kan det føre til færre komplikationer og et bedre liv med diabetes.

Kosten har stor betydning for personer med type 2-diabetes. På kort sigt har for eksempel mængden og typen af kulhydrat betydning for blodsukkerreguleringen. På længere sigt kan kost påvirke risikoen for at udvikle komplikationer som hjerte-kar-sygdom og kræft.

De nuværende kostråd til personer med type 2-diabetes er primært baseret på studier, der enten er kortvarige eller baseret på det, som patienterne selv fortæller, de har spist.

Med sit forskningsprojekt vil Daniel Ibsen, postdoc hos Steno Diabetes Center Aarhus, bruge en samling af molekyler fra blod og urin til at gøre måling af kost hos personer med type 2-diabetes langt nemmere.

Bestemte molekyler kan afsløre, hvad vi spiser

Metabolomics er en analysemetode, der kan måle flere hundrede eller tusinde forskellige små molekyler i blod, urin eller andre kropsvæv- eller væsker. Disse små molekyler kan komme direkte fra fødevarer, fra medicin eller fra kroppens egen metabolisme.

Metoden har givet nye muligheder for at identificere bestemte molekyler, der reflekterer kostindtag. For eksempel kan man med stor sandsynlighed sige, at en person har spist appelsin, hvis man finder prolin betain i en prøve fra patienten. I de seneste år er der sket en stor udvikling inden for måling af biomarkører for kostindtag. Der findes i dag en lang liste af markører for mange fødevarer.

ODA skal bane vejen

I projektet Oda (Objective Dietary Assessment in people with type 2 diabetes) vil Daniel undersøge, hvordan man kan måle længere tids kostindtag hos personer med type 2-diabetes ved hjælp af biomarkører for kostindtag. I forhold til udvikling af komplikationer er det knap så relevant, hvad folk har spist i går – men mere interessant at se på kosten i gennemsnit over en længere periode, for eksempel måneder eller år.

Disse data vil give mulighed for bedre kostbehandling af personer med type 2-diabetes i klinikken og bedre metoder til måling af kostindtag i forskning, der begge kan fører til færre komplikationer og et bedre liv med diabetes.

I midten af maj modtog Daniel Ibsen Diabetesforeningens forskningslegat på 600.000 kr. Forskningslegatet uddeles hvert år til tre yngre forskere, og det er Diabetesforeningens brugerpanel, der er med til at udvælge de projekter, der skal modtage et legat.

Læs hele Daniels artikel hos Diabetesforeningen: Fremtidens målemetoder af kosten

Kontakt

Tilmeld dig nyhedsmail her

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Målgruppe

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Arbejder du i almen praksis i Region Midtjylland, kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev 'DiabetesNyt' her

 




Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?