11-04-2023

- Hvis jeg kan tillade mig at komme med en reference til den norske tv-serie SKAM, så vil jeg sige, at ’vi mennesker trænger mennesker', siger Sidse Hindhede om gruppeforløbet Godt fra Start. At møde andre med type 1-diabetes har været afgørende for Sidses forståelse af sygdommen og livet med den.

”Jeg tror på, at vi mennesker kommer bedre igennem tingene, når vi er sammen med andre i samme båd,” siger Sidse Hindhede, der fik konstateret type 1-diabetes i 2022. Hun er med i en ny type gruppeforløb for mennesker, der lige har fået konstateret type 1-diabetes i Region Midtjylland.

- Det giver mig noget, at jeg ikke skal være alene med min frustration, sorg og følelse af uretfærdighed over at blive ramt af en kronisk sygdom, siger 33-årige Sidse Hindhede.

Hun havde lige fået sit første barn, da hun fik konstateret type 1-diabetes, efter at have døjet med symptomer under og efter graviditeten. Midt i det, der burde have været en rolig familieperiode, skulle hun pludselig forholde sig til at have en kronisk sygdom. Det aktive, impulsive liv med spontane ture på mountainbiken fortonede sig og blev afløst af barselsbekymringer om en hidtil ukendt sygdom.

Sidse Hindhede sagde ja tak, da hendes diabetessygeplejerske spurgte hende, om hun ville være med i et nyt gruppeforløb for mennesker, der lige har fået type 1-diabetes.

- Mest af alt prøver jeg at tage noget ansvar for den sygdom, jeg har fået, og blive klogere på, hvad diabetes egentlig er, siger Sidse Hindhede.

- Lige nu dur det ikke for mig at skulle sidde læse side op og side ned for at lære mere. Det er umuligt med et lille barn. Jeg har brug for noget, der er nemmere tilgængeligt.

Nyt tilbud giver hurtigere støtte

’Godt fra start med type 1-diabetes’ hedder det nye tilbud, som samler mennesker, der for nylig har fået konstateret type 1-diabetes, fra hele Region Midtjylland for at give dem tidlig støtte til livet med diabetes.

Første forløb afholdes i Silkeborg, og det betyder en times kørsel hver vej for Sidse Hindhede, der også skal have fri fra arbejde for at komme til møderne. Alligevel synes hun, at forløbet hidtil har været hele rejsetiden værd.

- Jeg tror, at meget af det, jeg får med mig nu, er med til at forme min indstilling til den her sygdom. De rutiner, jeg får, bliver grundlagt tidligt, siger Sidse Hindhede, der før gruppeforløbet aldrig havde mødt et andet menneske med type 1-diabetes.

’Godt fra start med type 1-diabetes’ er udviklet og drevet gennem et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Aarhus og regionshospitalerne i Region Midtjylland. Gruppeforløbene afholdes løbende forskellige steder i Midtjylland for at sikre, at alle med type 1-diabetes hurtigst muligt kan komme med i et forløb.

- Blandt mennesker med type 1-diabetes har vi mødt et stort ønske om få mere viden om deres sygdom, siger Louise Jung Nørgaard, afdelingslæge på Regionshospitalet Silkeborg.

Hun har været med til at tilrettelægge det nye tilbud og underviser selv flere gange på forløbet.

- Vi ville finde nye måder at klæde mennesker på til at håndtere deres diabetes – når de er klar til det. Og det har været en god oplevelse. Deltagerne har også været meget åbne i mødet med andre og fået gavn af hinandens erfaringer, siger Louise Jung Nørgaard. 

Samarbejde skal styrke diabetesbehandlingen

- Vi arbejder for et godt liv for alle, der har diabetes, siger Troels Krarup Hansen, direktør for Steno Diabetes Center Aarhus.

-  Og jeg tror, at det bedste liv er det, hvor vi i sundhedsvæsenet er der, når folk har brug for det – men ellers ikke er unødigt involveret. Vi skal gentænke den måde, vi leverer sundhed på og relationen mellem behandlere og patienter.

Fremtidens Diabetesklinik’ kaldes den paraply af tilbud under udvikling, der skal give den bedst mulige behandling for mennesker med diabetes i Region Midtjylland.

- Kun ved at samarbejde på tværs af fagligheder og geografi i hele regionen kan vi lykkes med at få skabt Fremtidens Diabetesklinik, for eksempel igennem det her nye gruppeforløb for folk med type 1-diabetes, siger Troels Krarup Hansen.

Ærlighed og sårbarhed i gruppen

Udover de faglige input fra læge, sygeplejerske, diætist og psykolog har Sidse Hindhede fået meget ud af at møde mange andre mennesker med type 1-diabetes. 

- Siden jeg fik konstateret diabetes, har jeg både mødt meget kompetente fagpersoner og en familie og venner, der alle har været meget omsorgsfulde og betænksomme. Men det er nu rart og ganske værdifuldt at møde andre, der heller ikke lige kan holde fri fra diabetesen, selvom lysten til det virkelig er der. Det har været rart at kunne dele erfaringer, frustrationer, bekymringer og refleksioner i et forum med ligesindede. Et forum understøttet af den viden de engagerede fagpersoner har budt ind med, siger Sidse Hindhede.

Hun er overrasket over, hvor hurtigt og åbenhjertigt gruppemedlemmerne har vist sig at være over for hinanden. Og de har allerede forespurgt om mulighederne for at låne mødelokalet en time inden forløbet egentlig begynder, så gruppen kan nå at havde lidt mere tid til frokost, smalltalk og erfaringsudveksling.

- Der er en fantastisk ærlighed og sårbarhed i gruppen. Jeg tror på, at vi som mennesker kommer bedre igennem tingene, når vi er sammen med andre i samme båd. Også selv om det til at begynde med var vildt fremmede mennesker, som grundlæggende kun har det til fælles, at vi har type 1-diabetes, slutter Sidse Hindhede, der skal mødes med gruppen sidste gang i april.

Fakta: Godt fra start med type 1-diabetes

Fakta: Fremtidens Diabetesklinik

Kontakt

Troels Krarup Hansen
Direktør

troeha@rm.dk
+45 6167 9616

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?