Esben Søndergaard, afdelingslæge og lektor ved Steno Diabetes Center Aarhus, er ansvarlig for den højtspecialiserede behandling af cystisk fibrose-relateret diabetes på Aarhus Universitetshospital

04-07-2024

I Minnesota ligger ét af verdens førende centre til behandling af cystisk fibrose. I august 2024 rejser Esben Søndergaard derover. Ny viden, forskningssamarbejde og tætte internationale relationer skal med retur igen og bidrage til en fortsat højtspecialiseret behandling af cystisk fibrose-relateret diabetes på Aarhus Universitetshospital.

I Danmark lever omkring 500 børn og voksne med cystisk fibrose – en arvelig sygdom, som påvirker kirtelfunktionen i blandt andet lunger og bugspytkirtel. På verdensplan lever ca. 70.000 mennesker med sygdommen – alene i USA er tallet 30.000.

Så hvor henter man ny viden og inspiration, når man som Esben Søndergaard er læge og ansvarlig for en højtspecialiseret behandling af personer med en særlig diabetestype, der er relateret til cystisk fibrose?

I USA selvfølgelig.

Prognosen for patienterne er radikalt forbedret

Fra den 1. august og to måneder frem tager Esben Søndergaard derfor ophold hos Minnesota Cystic Fibrosis Center med Associate Professor Amir Moheet som vært.

- I Minnesota har de en patientgruppe, der er større end hele Danmarks population af patienter med cystisk fibrose, og de har publiceret mange af de vigtigste videnskabelige artikler om Cystisk Fibrose Relateret Diabetes (CFRD), siger Esben Søndergaard, afdelingslæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og lektor ved Aarhus Universitet.

Formålet med opholdet er at udvikle og forbedre behandlingen af CFRD i en tid, hvor prognosen for personer med cystisk fibrose forbedres radikalt.

- I de seneste år har behandlingen af cystisk fibrose gennemgået en regelret revolution med introduktionen af nye lægemidler. Det betyder, at prognosen for personer med sygdommen er forbedret radikalt med en øgning i den forventede levetid med flere årtier samt færre problemer med infektioner og undervægt, siger Esben Søndergaard.

Og det har stor betydning for behandlingen af den diabetestype, som ses hos op mod halvdelen af de personer, som lever med cystisk fibrose.

- Den forbedrede kliniske tilstand hos patienterne åbner for anvendelsen af nyere diabetesmedicin, men det er stadig helt ukendt terræn, da der endnu ikke foreligger dokumentation af effekten eller faglige vejledninger, siger Esben Søndergaard.

Kun behandling to steder i Danmark

Behandlingen af cystisk fibrose er en højtspecialiseret funktion, som aktuelt varetages på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet.

Steno Diabetes Center Aarhus er ansvarlige for behandlingen af CFRD på Aarhus Universitetshospital – en behandling, som foregår i et tværfagligt multidisciplinært samarbejde mellem specialister i diabetes og cystisk fibrose.

- Behandlingsmulighederne er under udvikling, og da vi som ét af to steder i Danmark varetager denne højtspecialiserede behandling, er et ophold hos nogle af de førende eksperter på området væsentligt for at sikre fortsat høj faglig kvalitet i vores klinik, siger Liselotte Fisker, cheflæge hos Steno Diabetes Center Aarhus

- Jeg glæder mig til at se, hvordan behandlingen håndteres på et af verdens førende centre, både i forhold til behandlingsmål, valg af diabetesmedicin, screening for senfølger og organisering af den multidisciplinære behandling, afslutter Esben Søndergaard.

Udover at komme helt tæt på behandlingen skal Esben også involveres i forskningsprojekter.

Opholdet er muliggjort via en bevilling på 241.000 kr. fra Aarhus Universitetshospitals internationaliseringspulje.

Fakta

  • Cystisk fibrose er en arvelig sygdom. Den er kendetegnet ved sejt slim i lunger og mave-tarmsystem med gentagne infektioner i lunger og dårlig fordøjelse. Sygdommen påvirker også bugspytkirtlen, som bliver dårligere til at producere insulin.
  • I Danmark er der omkring 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose. Der fødes i gennemsnit et til to børn med cystisk fibrose om måneden.
  • Op mod halvdelen af de personer, der har cystisk fibrose, udvikler diabetes som følgesygdom. Det sker, fordi bugspytkirtlen ved cystisk fibrose med tiden holder helt eller delvist op med at producere insulin. Desuden kan kroppens følsomhed over for insulin svinge meget.
  • Diabetestypen, som er relateret til cystisk fibrose, kan minde om både type 1- og type 2-diabetes.
  • Behandlingen af cystisk fibrose er højtspecialiseret, fordi sygdommens karakter og komplikationer kræver specialuddannede læger og andet faguddannet personale. Behandlingen foregår to steder i Danmark; Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital.

Kilder: Videncenter for Diabetes og Cystisk Fibrose Foreningen

Kontakt

Esben Søndergaard
Clinician and Associate Professor

esbensoe@rm.dk
+45 2873 0943

Liselotte Fisker
Cheflæge

lisefisk@rm.dk
+45 5056 6036

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?