Kan en særlig fedtmembran i ost og yoghurt forebygge type 2-diabetes, overvægt og hjerte-kar-sygdom?
Hvis fedtmembranen viser sig at have gavnlige egenskaber for vores sundhed, bør danske og globale kostråd måske revideres i fremtiden.
28-05-2024
Vælg magre mejeriprodukter. Sådan lyder ét de officielle kostråd i dag. Ikke kun i Danmark, men verden over, anbefales det, at vi dagligt spiser fedtfattige mejeriprodukter og begrænser indtaget af mættet fedt.
Det er anbefalinger, der bygger på den aktuelle viden om, at fødevarer med højt fedtindhold og et højt niveau af mættede fedtsyrer kan øge risikoen for udvikling af eksempelvis hjerte-kar-sygdom og type 2-diabetes.
Dog har visse mejeriprodukter, på trods af et højt indhold af mættet fedt, vist sig at kunne have en positiv effekt på vores helbred – nærmere bestemt på fedtniveauerne i vores blod - sammenlignet med andre mejeriprodukter, som også indeholder en høj mængde fedt.
Det skyldes muligvis tilstedeværelsen af en særlig mælkefedtkuglemembran (MFGM). Og netop denne fedtmembran og dens potentielt beskyttende effekter er forsker og læge Jens Hohwü Voigt ved at kigge nærmere på.
- På engelsk kalder man membranen for Milk Fat Globule Membrane, som forkortes til MFGM. Det er en membran, som indeholder nogle helt særlige fedttyper og proteiner, der naturligt findes i visse mejeriprodukter, for eksempel yoghurt, nogle oste og råmælk, siger Jens Hohwü Voigt og fortsætter:
- Nyere forskning har vist, at indtagelse af netop disse typer af mejeriprodukter muligvis kan mindske risikoen for udvikling af type 2-diabetes, overvægt og hjerte-kar-sygdomme. Og en mulig årsag til denne sammenhæng er blevet foreslået, at kunne være tilstedeværelsen af MFGM.
17 timer, 15 blodprøver og 2 sandwiches
Denne tese vil Jens Hohwü Voigt forsøge at dokumentere. Det gør han ved at undersøge MFGMs betydning for kroppens optagelse og håndtering mælkefedt i forbindelse med et måltid, som indeholder et mejeriprodukt med et højt fedtindhold.
Selve forskningsforsøget udføres i samarbejde med Arlas innovationscenter og foregår i de nye metaboliske kamre i Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.
Her skal 12 forsøgsdeltagere hver især opholder sig 17 timer i et lille, lufttæt kammer på blot 7 kvadratmeter ad tre omgange. På hver forsøgsdag skal deltagerne indtage en sandwich med et smørlignende produkt til morgenmad og frokost.
Det smørlignende produkt er forskelligt på de tre forsøgsdage, så sandwichene indeholder henholdsvis et smørlignende produkt med intakt MFGM, et med ødelagt MFGM og et hvor MFGM helt er fjernet. Efter indtagelse af hver sandwich bliver der taget blodprøver og foretaget andre målinger. 15 blodprøver bliver det til på én forsøgsdag.
- Ved at benytte de metaboliske kamre kan vi få disse målinger over timer og dage, hvilket ikke tidligere har været muligt. Helt centralt for vores studie er, at vi kan lave målingerne før og efter en forsøgsdeltager indtager et måltid, men også imens man spiser, siger Jens Hohwü Voigt.
- De metaboliske kamre giver os mulighed for at undersøge energiomsætningen hos forsøgsdeltageren ud af forholdet mellem forbrændingen af ilt og produktionen af kuldioxid.
Med studiet håber Jens Hohwü Voigt at bidrage med ny viden om MFGM og skabe grobund for yderligere forskning, der undersøger MFGMs betydning og dets potentiale for at fremme sundhed for mennesker.
- Hvis MFGM viser sig at have sundhedsfremmende egenskaber, vil det potentielt kunne betyde, at kostråd globalt set bør revideres, afslutter Jens Hohwü Voigt.
Se TV2 Østjyllands indslag om Jens' forskning og vores metaboliske kamre
TV2 Østjylland 27-05-2024 - Se udsendelsen her.
Mere information
- Læs pressemeddelelsen: Nye forskningsmuligheder med Danmarks mest moderne metaboliske kamre.
- Hør podcasten Kraniebrud: 36 timer i isolationskammer skal gøre os klogere på stofskiftet
Kontakt
Jens Hohwü Voigt, forsker og læge
Steno Diabetes Center Aarhus
jens.voigt@clin.au.dk
Om de metaboliske kamre
- Metaboliske kamre. Kalorimetrirum. Ånderum. Unikt barn har mange navne. Hele systemet består af to lokaler, som blev bygget i 2023 i Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.
- Det ene lokale indeholder to kamre på hver 7 m2, mens det lige så store nabolokale fungerer som teknikrum.
- De to kamre er hver især 7 m2 og indrettet med et bord, en seng og et toilet.
- Kamrene er udstyret med avanceret teknologi, som gør det muligt at måle forbrændingen af ilt og produktionen af kuldioxid hos forsøgspersoner.
- Forskere kan lave forsøg med forsøgspersoner, der tilbringer alt fra timer til flere dage i rummene, ved nogle forsøg op til 5-10 dage.
- Hovedarkitekten bag kalorimetrirummene er hollandske Maastricht Instruments.
- Hollandske b-cat High Altitude Training har lavet en videopræsentation af rummene.
- Steno Diabetes Center Aarhus er drevet og ejet af Region Midtjylland og støttet af en 10-årig bevilling fra Novo Nordisk Fonden. Det er denne bevilling, der også har muliggjort de nye unikke forskningsfaciliteter.
Tilmeld dig vores nyhedsmail
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Tilmeld dig her.
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.
Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Smart, ikke?