Forskere har fundet frem til, at kulhydratet galaktose måske kan hjælpe mennesker med type 1-diabetes med at have mere stabilt og ikke så drastisk faldende blodsukker under træning. Sukkeret optages langsommere i kroppen end andet sukker. - Mange efterspørger et mirakelmiddel, der kan hjælpe, og jeg tror på, at denne viden kan bidrage til, at vi på et tidspunkt får udviklet et produkt, der kan hjælpe folk, fortæller Rakel Fuglsang Johansen fra Steno Diabetes Center Aarhus i 4. sæson af podcasten Diabetesforskerne.

Det er et problem for mange med type 1-diabetes at træne over længere tid, fordi blodsukkeret ofte bliver for lavt.

Det siger Rakel Fuglsang Johansen, som er endokrinolog og diabeteslæge på Steno Diabetes Center Aarhus.

”Hvis man spiser et måltid mad og tager insulin til forud for træning, så bliver blodsukkeret ofte for lavt under træningen. Tager man ikke insulin til måltidet,  så bliver blodsukkeret ofte for højt”, siger hun.

”Derfor fik vi den idé at teste, om det giver et mere stabilt blodsukker over længere tid, hvis personer med type 1-diabetes forud for træning indtager en sukkerart, som er langsom til at blive omdannet til energi i kroppen. Så bliver blodsukkeret ikke højt til start, og da sukkerarten ikke bliver omsat så hurtigt i kroppen, vil man have energi til at træne over længere tid”.

Skal normalt spise noget under træning

Normalt skal mange personer med type 1-diabetes spise noget under træning, hvis de træner længere end en halv time, og efter træningen kan der også være et behov for ekstra kulhydrater for at holde blodsukkeret oppe.

”Ved type 1-diabetes skal man indtage ca. 10-30 gram kulhydrater per time ved lidt insulin i kroppen og 40-60 gram ved meget insulin i kroppen, når man træner”, siger Rakel Fuglsang Johansen.

”Og det gør faktisk, at mange synes, at idéen med at træne går lidt fløjten, fordi man skal spise så meget sukker”, siger hun.

Får 3 forskellige slags sukker

Rakel Fuglsang Johansen er nu sammen nogle kollegaer i gang med at undersøge, om et mere langsomt optageligt kulhydrat kan gøre, at blodsukkeret stiger mindre inden træning og falder mindre under træning.

Deltagerne møder på hver forsøgsdag fastende ind om formiddagen, og de må inden da ikke have taget insulin eller have spist sukker.

Der måles hvile-stofskifte, og der bliver taget en blodprøve. Derefter får de på hver forsøgsdag en ny slags kulhydrat (20 gram) opløst i vand.

Den ene dag får de glukose, som hurtigt optages og nedbrydes i kroppen. En anden dag får de laktose, som er mælkesukker. Og en tredje dag får de galaktose, som er en komponent i mælkesukker, der har et meget lavt glykæmisk indeks – dvs. at det optages langsomt og nedbrydes langsomt i kroppen.

En fjerde dag får de blot vand sødnet med sødemiddel uden sukker.

”De kommer ind på fire forskellige dage, og så ser vi, hvad der sker med deres blodsukker, når de cykler en time på en motionscykel efter at have indtaget de forskellige former for sukker”, siger Rakel Fuglsang Johansen.

Der måles på flere ting, men mest centralt er blodsukkeret.

Ret sikre på positiv effekt

Forskerne har i skrivende stund (november 2023) analyseret data fra forsøgsdagene med laktose og galaktose, og det viser positive resultater.

”Umiddelbart ser det lovende ud”, siger Rakel Fuglsang Johansen.

”Det vi ser, at når vi giver f.eks. galaktose og laktose - altså mælkesukker – bliver blodsukkeret ikke så højt inden træning, og så holder blodsukkeret sig i længere tid. Det ligger bare uhyre stabilt”, siger hun.

”Og det er ret usymptomatisk”.

Forskerne har set nogle enkelte tilfælde af lavt blodsukker hos nogle af dem, som har indtaget laktose eller galaktose, og i det tilfælde overvejer de, om der skal skrues op for den mængden af sukker, som bør indtages inden træning.

Bananer er også gode

Næste step er, at det skal vurderes, om resultaterne kan bruges til at udvikle f.eks. en drik med ren galaktose, som kan købes i butikker.

Indtil da kan man blot drikke mælk.

”Galaktose findes jo i mælk, så hvis maven ellers kan klare det, kan det godt fungere at drikke noget mælk inden træning”, siger Rakel Fuglsang Johansen.

”Dog kan det måske give noget rumlen i maven, men nogle oplever at det er godt for stabiliseringen af blodsukkeret”, siger hun.

Hvis man er veganer eller af andre årsager ikke drikker mælk, er bananer et godt alternativ.

”Bananer er rigtig gode. De består af en del fructose, og det har lidt de samme effekter, som vi ser hos galaktose, så jeg har oplevet at kunne løse mange problemer ved at anbefale bananer før træning”, siger Rakel Fuglsang Johansen.

”Men det er stadig interessant at undersøge, hvad det betyder for stabiliseringen af blodsukker under træning at indtage en kulhydratkilde, som er mere ren, og hvor man er sikker på den mængde sukker, som indtages. Sukkerindholdet i bananer kan variere meget afhængig af størrelse og modningsniveau”, siger hun.

Stort potentiale

Rakel Fuglsang Johansen mener, der er stort potentiale i studiet.

”Det fylder meget for mange med type 1-diabetes, at det er svært at styre reguleringen af blodsukkeret, især når man skal træne”, siger hun.

”Mange efterspørger et mirakelmiddel, der kan hjælpe, og jeg tror på, at denne viden kan bidrage til, at vi på et tidspunkt får udviklet et produkt, der kan hjælpe folk”.

Om podcasten Diabetesforskerne

Fysisk aktiv med type 1-diabetes | Temaeftermiddag

Kontakt

Rakel Fuglsang Johansen
Afdelingslæge

rakejoha@rm.dk
+45 4053 0612

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?