Videomøder mellem hospital og almen praksis bidrager til bedre behandling af type 2-diabetes
Når din egen læge har mulighed for at deltage i videomøder med en speciallæge i diabetes, så er du sikret en bedre behandling for din type 2-diabetes.
04-10-2024
Hvis din praktiserende læge deltager i videomøder med en speciallæge i diabetes, kan du forvente bedre behandling af din type 2-diabetes. Det viser et pilotprojekt fra Steno Diabetes Center Aarhus. I 2025 skal tilbuddet udvides til flere praktiserende læger.
Er du én af de cirka 300.000 danskere, der lever med type 2-diabetes, er du afhængig af, at din praktiserende læge er opdateret med nyeste viden om behandling og medicinering af sygdommen.
Og det kan være vanskeligt, for behandlingen af type 2-diabetes er kompleks. Der findes mange forskellige medicinske behandlinger, og der sker hele tiden opdateringer af lægemidler, behandlingsvejledninger og klinisk praksis.
- Det tager normalt en hel del tid, før den nyeste diabetesviden når ud til de praktiserende læger. De nuværende løsninger som for eksempel nyhedsbreve og telefonvagtordninger kan løse noget af problemet. Men vi har manglet en samarbejdskanal, som åbner for gensidig dialog og læring mellem sygehus og almen praksis, siger Thim Prætorius, seniorforsker ved Steno Diabetes Center Aarhus.
Det problem er der nu fundet en lovende løsning på.
Enkel og effektiv videndeling
Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital har sammen med praktiserende læger udviklet og afprøvet en ny online samarbejdsmodel.
Den består af såkaldte specialist-videokonferencer, hvor læger fra almen praksis og diabeteslæger fra hospitalet mødes online og drøfter behandling af type 2-diabetes og relaterede sygdomme, fx hjertesygdom, nyresygdom og forhøjet kolesterol.
Diabeteslægen holder et kort oplæg om et sygdomsemne, mens de praktiserende læger kan bringe egne patientcases ind i samtalen for at få sparring og anbefalinger til behandlingen.
Den første pilotafprøvning af den nye samarbejdsmodel viser, at det er en enkel og effektiv måde at bringe ny diabetesviden ud til de praktiserende læger.
- Vi kan se, at når praktiserende læger og praksispersonale deltager i videokonferencer med speciallæger i diabetes, bliver ny viden om medicin, guidelines og behandling af type 2-diabetes bedre implementeret i almen praksis, siger Thim Prætorius og fortsætter:
- Samtidig bringer vi de praktiserende læger og diabeteslægerne på hospitalet tættere sammen. Det gør det forhåbentlig endnu mere naturligt at gribe telefonen, når der opstår spørgsmål om en patient eller behandling.
Flyt viden - ikke patienter
Tidligere undersøgelser viser, at patienter foretrækker at blive behandlet hos egen læge tæt på hjemmet. Og mens dette bliver fremtiden for flere og flere borgere med kroniske sygdomme, er det netop vigtigt, at nyeste viden om sygdommene er let tilgængelig.
- Med en samarbejdsmodel som denne kan patienterne være trygge i, at de modtager den bedste behandling hos deres praktiserende læge, som får adgang til nyeste viden om medicin og behandling direkte fra diabetesspecialisterne på sygehuset, siger Troels Krarup Hansen, direktør ved Steno Diabetes Center Aarhus, og fortsætter:
- Når vi som her arbejder med nye måder at dele højtspecialiseret viden fra sygehuset med almen praksis, er det også med en forventning om, at vi kan mindske antallet af patienter, der måske unødigt bliver henvist til behandling på hospitalet.
Tilbuddet om specialist-videokonferencer skal i 2025 afprøves i endnu større skala, så det kan komme flere praktiserende læger og patienter til gavn.
Resultater fra pilottesten af STAR
14 praktiserende læger har været med i projektet 'Specialistkonferencer om type 2-diabetes med almen praksis' (STAR) og har testet den nye samarbejdsmode. 13 praktiserende læger har fungeret som kontrolgruppe. Efter forsøget er det undersøgt via patienternes forløbsplaner, i hvilken grad de er blevet behandlet efter gældende guidelines.
Bedre behandling af visse grupper af patienter
- Inden for behandling af patienter med type 2-diabetes og samtidig hjertesygdom skete der en relevant stigning i andelen af patienter, der blev behandlet efter guidelines.
- Man så ikke den samme stigning inden for behandling af patienter med diabetes og samtidig nyresygdom eller forhøjet kolesterol. Behandlingen til disse patientgrupper er allerede velintegrereret i lægernes dagligdag, og det er derfor svært at få andelen af korrekt behandlede patienter højere op.
Viden deles mere effektivt
- Videomøderne bidrager til at bringe ny viden om for eksempel ændringer i guidelines hurtigere ud til almen praksis, hvor det normalt kan tage længere tid, fra der sker ændringer i guidelines, til det bliver implementeret i almen praksis.
- Diabeteslægerne på hospitalet bliver samtidig endnu klogere på den gruppe af patienter, som ses i almen praksis.
Tættere relationer og bedre samarbejde
- I modsætning til diabetestelefonen, som praktiserende læger har kunnet ringe til siden 2018, bringer videomøderne de praktiserende læger og diabeteslægerne tættere sammen og styrker relationerne og samarbejdet til gavn for patienterne.
Kontakt
Thim Prætorius
Programleder, PhD
thipra@rm.dk
+45 2388 2453
Troels Krarup Hansen
Direktør
troeha@rm.dk
+45 6167 9616
Tilmeld dig nyhedsmail her
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Målgruppe
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Arbejder du i almen praksis i Region Midtjylland, kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev 'DiabetesNyt' her
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.
Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Smart, ikke?