Evaluering af storskalaafprøvning af SAMBLIK-diabetes
Det overordnede forskningsformål er at undersøge og evaluere brugen af datadeling på tværs af almen praksis, hospitaler og kommuner.
Forskningsprojektet undersøger datadelingsplatformen SAMBLIK-Diabetes som sundhedsprofessionelle kan anvende til behandling af personer, der lever med type 2-diabetes.
Forskningen gennemføres i tre arbejdspakker med fokus på sundhedsprofessionelles brug og oplevede brugerværdi, implementering af SAMBLIK-diabetes og patient and public involvement i SAMBLIK-diabetes.
Med afsæt i arbejdspakkerne udvikles et forskningsbaseret bud på en skalerbar model for implementering af datadeling i sundhedsvæsenet generelt og SAMBLIK-diabetes specifikt.
Kontakt
Andreas Kjær Stage
Andrsg@rm.dk
Sara Marie Hebsgaard Offersen
sarheb@rm.dk
Annelli Sandbæk
anesnd@rm.dk
Thim Prætorius
thipra@rm.dk
Embodied Young Lives er et forskningsprojekt, der undersøger børn og unges oplevelser af krop og trivsel i forskellige hverdags- og institutionelle kontekster.
I delprojekt WP3 er fokus på efterskolen som en særlig ramme, hvor unge udvikler identitet, relationer og kropslige fællesskaber.
Projektet følger elever gennem et helt efterskoleår og undersøger, hvordan de oplever krop og trivsel i hverdagen.
Forskningen bygger på etnografiske metoder, hvor forskere deltager i elevernes hverdag og samtaler med dem i forskellige situationer. Formålet er at bringe unges egne perspektiver frem og give nye indsigter til dem, der arbejder med unge.
Projektet afsluttes primo 2027 og bidrager med både praksisrettet viden og videnskabelige publikationer. Projektet udføres i et samarbejde med Nationalt Center for Overvægt (NCFO) og Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).
Projektet er støttet med i alt 4 mio. kroner fra Center for Sundt Liv og Trivsel.
Kontakt
Else Ladekjær
elseld@rm.dk
Marie Ørts Rahbæk
marirb@rm.dk
Det skønnes, at op mod 20 procent af personer med type 2-diabetes kan opnå en bedre reguleret sygdom ved en mere sammenhængende tværsektoriel indsats.
Det er imidlertid bredt anerkendt, at de eksisterende økonomiske incitamenter i sundhedsvæsenets kan føre til kassetænkning frem for fælles populationsansvar.
Formålet med denne forskningssatsning er via samskabelse at udvikle og afprøve tværsektorielle incitamentsmodeller på diabetesområdet, som understøtter fælles populationsansvar og er praktisk anvendelig i det danske sundhedsvæsen.
Kontakt
Eskild Klausen Fredslund
eskfre@rm.dk
Sara Marie Hebsgaard Offersen
sarheb@rm.dk
Thim Prætorius
thipra@rm.dk
Men’s Health Program er en systemorienteret sundhedsfremmeindsats målrettet mænd i høj risiko for type 2-diabetes. Projektet arbejder for at fremme fysisk, mental og social sundhed blandt mænd i et tæt samarbejde med professionelle fodboldklubber og lokalsamfund.
Målet er at udvikle og afprøve sundhedstilbud i tæt samspil med målgruppen og lokale aktører. Gennem workshops og aktiviteter opbygges kapacitet i klubber og lokalsamfund til at mobilisere sundhedsfremmende indsatser.
Projektet undersøger, hvorvidt Men’s Health Program viser positive resultater på mænds fysiske, mentale og sociale sundhed (individniveau). Derudover undersøges det, om programmet fremmer kapacitet og ejerskab i lokalsamfundet til at mobilisere og implementere sundhedsfremmeaktiviteter (systemniveau).
Men’s Health Program løber fra januar 2024 til december 2026. Projektet er et samarbejdsprojekt på tværs af alle fem Steno Centre i Danmark.
Kontakt
Jane Nautrup Østergaard
janeos@rm.dk
Pernille Møller Jensen
pemojn@rm.dk
Eeva-Liisa Røssell Johansen
eevjoh@rm.dk
Et multipelt casestudie af implementering af organisatorisk innovation i komplekse organisationer
Dette projekt undersøger implementeringen af den samme organisatoriske innovation, multidisciplinære teams (MDT) ved diabetes og multimorbiditet, på tværs af de fem danske Steno Diabetes Centre. Udviklingen, implementeringen og driften af MDT-modellen er unik for hvert center, men skabt ud fra det samme mandat.
Systematisk undersøgelse af flere implementeringer af den samme organisatoriske innovation gør det muligt, at få en dyb forståelse for forandringsprocesser samt udlede tværgående læringspointer. Projektet indfanger undersøgelsens fund i en procesmodel for implementering af komplekse organisatoriske innovationer, der krydser organisatoriske og faglige grænser, som sundhedsledere og -professionelle kan anvende i praksis.
Kontakt
Andreas Kjær Stage
Andrsg@rm.dk
Thim Prætorius
thipra@rm.dk
Dette projekt undersøger sammenhængen mellem personlighedstræk, udvikling og progression af type 2-diabetes samt livsstils- og sundhedsrelateret adfærd og diabeteskomplikationer. Personlighedstræk refererer til stabile forskelle i måden som personer har tendens til at tænke, føle og opføre sig på.
Et robust mål er Big Five-modellen med fem dimensioner:
Åbenhed, samvittighedsfuldhed, udadvendthed, behagelighed og følelsesmæssig stabilitet.
For at undersøge sammenhængen mellem personlighedstræk på type 2-diabetes bruger projektet registerdata. Undersøgelsen har potentiale til at udvikle indsigt i mere personlige tilgange til forebyggelse og behandling, som rummer potentialet til at forbedre sundhedsresultater og livskvalitet.
Kontakt
Eskild Klausen Fredslund
eskfre@rm.dk
Henrik Støvring
hersto@rm.dk
Thim Prætorius
thipra@rm.dk
En afprøvning af en systemorienteret indsats koncentreret omkring SOSU-skoler og udvalgte kommunale praktiksteder i to kommuner i Danmark.
PROVE IT er et forskningsprojekt, der skal afprøve en metode til at fremme sundhed og trivsel blandt SOSU-elever gennem en systemorienteret indsats. Projektet foregår i to kommuner, på en tilhørende SOSU-skole og praktiksteder i Region Midtjylland og Region Hovedstaden.
Indsatsen har fokus på temaet "Sund, stærk krop" og involverer både elever, ansatte, kommuner og lokale aktører.
Gennem workshops og samarbejde udvikles konkrete tiltag for særligt eleverne på både skole, praktikstederne og eventuelt i fritiden.
Formålet er at skabe bæredygtige sundhedsforandringer samt fremme fysisk aktivitet og trivsel blandt eleverne.
Projektet løber fra december 2022 til december 2025 og ledes i samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen.
Hvis modellen virker, ønskes den udbredt til flere kommuner og uddannelser.
Kontakt
Line Grønholt Olesen
ligole@rm.dk
Helene Kirkegaard
helene.kirkegaard@rm.dk
Jane Nautrup Østergaard
janeos@rm.dk
Sammen om Diabetes i Aarhus er et håndholdt og helhedsorienteret forløb i Folkesundhed Aarhus Vest. Forløbet retter sig særligt mod personer med type 2-diabetes i Aarhus, hvor praktiserende læge eller SDCA-ambulatoriet vurderer, at der er brug for ekstra støtte for at mestre sygdom og reducere risikoen for at udvikle senkomplikationer. Forløbet strækker sig over et år.
Sammen om Diabetes i Aarhus er et tværsektorielt projekt med samarbejde på tværs af kommune, almen praksis og hospital. Projektet er et socialt investeringsprojekt, hvilket vil sige, at Den Sociale Investeringsfond og Rådet for Sociale Investeringer i Aarhus Kommune yder tilskud til projektet.
Kontakt
Thim Prætorius
thipra@rm.dk
Anette Andersen
anette.andersen@rm.dk
Annelli Sandbæk
anesnd@rm.dk
De fleste personer, som lever med type 2-diabetes (T2D) opspores, udredes og behandles i almen praksis. For at understøtte dette skal der udvikles bæredygtige samarbejdsmodeller og sparring med specialister fra hospitalet kan udgøre en hjørnesten.
Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA) gennemførte i 2021-2024 et lodtrækningsstudie med virtuelle specialistkonferencer med fokus på T2D og tre relaterede sygdomme. Med afsæt i de lovende kliniske resultater og fordi hospitalslæger og AP oplevede værdi ved konferencerne, ønsker SDCA at videreudvikle og afprøve virtuelle specialistkonferencer bredere i Region Midtjylland.
Kontakt
Anne Kongerslev Wermuth
annwer@rm.dk
Steen Bønløkke Pedersen
steepede@rm.dk
Annelli Sandbæk
anesnd@rm.dk
Thim Prætorius
thipra@rm.dk