Blåbær og havre kan være en del af fremtidens bæredygtige behandling af type 2-diabetes
Nyt forskningsprojekt undersøger effekten af blåbær og havreindtag på kolesteroltal, betændelsestilstande og fysisk formåen hos personer med type 2-diabetes.
19-09-2024
Aarhus Universitet har fået en bevilling på 7,6 millioner kroner fra Fonden for Plantebaserede Fødevarer, Plantefonden, til et nyt forskningsprojekt i samarbejde med Steno Diabetes Center Aarhus.
Projektet BioDiaMi skal undersøge effekten af blåbær- og havreindtag, og det ledes af professor Søren Gregersen, der på fredag holder sin tiltrædelsesforelæsning om netop bioaktive fødevareelementer. Han er klinisk professor i eksperimentel ernæring ved Aarhus Universitet og overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus. I sin forskning undersøger Søren Gregersen blandt andet, hvordan forskellige fødevarer og kosttilskud kan være med til at forebygge og behandle type 2-diabetes.
Sundhedsvæsenet ser ind i fremtid, hvor flere danskere får type 2-diabetes, samtidig med at medicinudgifterne stiger markant.
Forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus, professor Niels Jessen, ser bevillingen som en vigtig mulighed for at udforske kostens rolle i behandlingen af diabetes og hjertekarsygdomme.
- Vi skal alle til at spise anderledes, og det er ikke så skidt endda. Et øget fokus på den grønne omstilling forpligter også sundhedsvæsenet, og der er mange uudforskede medicinske muligheder i kosten, siger han og henviser til projektets mål om at bidrage til en sundere og mere bæredygtig kost.
Kombination af forskning og bæredygtighed
Med bevillingen fra Plantefonden vil forskerne fra Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus undersøge, hvordan blåbær og havre kan have en positiv indvirkning på kolesteroltal og betændelsestilstande i kroppen hos patienter med type 2-diabetes. Forsøget vil inkludere 450 patienter, der i tre måneder skal indtage drikke med enten blåbær, havre, en kombination af begge eller en placebo.
En sund kost er et vigtigt led i både behandling og forebyggelse af type 2-diabetes, og Søren Gregersen har i sit forskningsfelt fokus på effekterne af kostændringer og kosttilskud med såkaldte naturligt forekommende bioaktive stoffer.
- Sørens tilgang om at teste disse produkter med en streng videnskabelig tilgang er meget vigtig for, at vi kan få skilt de virkelig virksomme stoffer fra de mange produkter, der ikke leverer på løfterne, sagde Niels Jessen i november, da Søren Gregersens professorat blev offentliggjort.
- Vi har hos Steno Diabetes Center Aarhus nogle enestående forskningsfaciliteter, der gør det muligt for os at teste fødevarerne på enkeltstående elementer i ernæringen, ligesom man gør i klassisk medicin, siger Niels Jessen. Forskningsprojektet er en del en vision om at fremme plantebaserede og bæredygtige løsninger i behandlingen af diabetes.
Tidligere i år afsluttedes de første forsøg i to metaboliske kamre, hvor forsøgspersoner lukkes inde i hermetisk lukkede rum, og forskere meget nøjagtigt kan måle forskellige fødevarers effekt på forbrændingen.
Vejen frem mod en grøn omstilling i sundhedsvæsenet
Niels Jessen peger på, at projektet ikke kun har betydning for patienternes sundhed, men også for den grønne omstilling i sundhedsvæsenet.
- Vi håber, at forskningen vil bidrage til udviklingen af plantebaserede kosttilskud som en bæredygtig og sikker behandlingsmulighed for patienter med diabetes og hjertesygdomme, siger han.
Steno Diabetes Center Aarhus arbejder aktivt for at integrere bæredygtighed i forskningen og behandlingen af diabetes. Med bevillingen fra Fonden for Plantebaserede Fødevarer kan forskerne fortsætte arbejdet med at undersøge og dokumentere, hvordan en plantebaseret kost kan påvirke sundheden positivt og blive en del af fremtidens behandlingsstrategier.
Plantefonden administreres af Landbrugsstyrelsen og fik i 2024 ansøgninger for over 300 millioner kroner – 122,6 millioner kroner blev bevilget.
Fakta: BIODiaMI-projektet
- Projektet undersøger effekten af blåbær og havreindtag på kolesteroltal, betændelsestilstande i kroppen og fysisk formåen hos patienter med type 2-diabetes.
- Begge planter er klimavenlige og tilgængelige lokalt i Danmark. Dermed har afgrøderne potentiale til at bidrage til en bæredygtig løsning på stigende sundhedsomkostninger.
- 450 patienter deltager i forsøget, der strækker sig over tre måneder.
- Projektet udføres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Steno Diabetes Center Aarhus og Örebro Universitetshospital med professor Ole Frøbert.
- Projektet er støttet med 7.662.320 kr. af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
Kontakt
Søren Gregersen
Clinical professor
Niels Jessen
Forskningschef
niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352
Tilmeld dig vores nyhedsmail
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Tilmeld dig her.
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.
Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Smart, ikke?