07-06-2020

Læge og ph.d. Lene Ring Madsen fra Steno Diabetes Center Aarhus og Hospitalsenheden Vest har fået bevilliget 1.2 mio. kr. af Danish Diabetes Academy til et postdoc-studie, som skal styrke rådgivning om graviditet til kvinder, der har fået foretaget fedmekirurgi.

Efter bariatrisk kirurgi er livvidden mindre, men operationen kan have konsekvenser for kvinder, der ønsker at blive gravide. Postdoc-studie fra Steno Diabetes Center Aarhus skal undersøge både positive og negative følger.

Pressemeddelelse fra Danish Diabetes Academy

Forskningen viser, at risikoen for graviditetsbetinget diabetes, forhøjet blodtryk i graviditeten og for store børn er mindsket hos kvinder, der har fået foretaget bariatrisk kirurgi (fedmekirurgi), sammenlignet med overvægtige kvinder, der ikke er operereret. Til gengæld er risikoen for at føde for små børn øget hos kvinder, der har fået foretaget fedmekirurgi.

Årsagerne kan være flere, fx nedsat optag af vitaminer og mineraler, store udsving i blodsukkeret eller ændringer i tarmhormoner, der ses hos de opererede kvinder.

Læge, ph.d., Lene Ring Madsen har igennem sin forskningskarriere fokuseret på fedmekirurgi. Blandt andet skrev hun i sin ph.d.-afhandling om operationsformen i forhold til type 2-diabetes og knoglesundhed. Med postdoc-projektet, som Danish Diabetes Academy har støttet med 1,2 mio. kroner, arbejder hun videre med forholdet mellem fedmekirurgi og graviditet – et område, hvorpå der mangler forskning og viden.

- I projektet undersøger vi sammenhængen mellem bariatrisk kirurgi hos moderen og vækst af fosteret i en efterfølgende graviditet, barnets fødselsvægt, barnets vækst i børnealderen, barnets medicinforbrug og kontakter med sundhedsvæsnet sammenlignet med børn af kvinder, der ikke har fået foretaget bariatrisk kirurgi.

- Derudover undersøger vi moderens medicinforbrug og kontakt med sundhedsvæsnet sammenlignet med kvinder, der ikke er opereret. Endelig undersøger vi det optimale tidspunkt for graviditet efter bariatrisk kirurgi for at undgå at få for små børn, forklarer Lene Ring Madsen om projektets tre overordnede temaer.

Indgår i bredt samarbejde

Til projektet, der udgår fra Steno Diabetes Center Aarhus, hvor professor Daniel Witte leder den epidemiologiske forskningsenhed, er der skabt et samarbejde med professor Dorte Møller Jensen fra Steno Diabetes Center Odense, hvor der bliver forsket i blodsukkersvingninger i graviditeten hos kvinder, der har fået foretaget fedmekirurgi.

Her ses der nærmere på, hvilken indflydelse disse udsving har for barnets vækst. Projektet strækker sig også over et samarbejde med Leuven Universitet i Belgien, der gennem de seneste år har indsamlet data fra 400 gravide kvinder, der tidligere har gennemgået fedmekirurgi.

- Samlet set vil vi med dette projekt opnå viden om graviditet efter fedmekirurgi og konsekvenserne af operationen for mor og barn - både på kort og lang sigt. Med denne viden kan vi rådgive kvinder, der overvejer at få eller har fået foretaget bariatrisk kirurgi i forhold til graviditet og sikre os en bedre behandling af både mødre og børn, siger Lene Ring Madsen, der i slutningen af november 2020 færdiggør sin speciallægeuddannelse i endokrinologi ved Hospitalsenheden Vest og Aarhus Universitetshospital.

Kontakt

Lene Ring Madsen
Klinisk forskningsassistent

lenemase@rm.dk
+45 2244 1924

Danish Diabetes Academy
Tore Christiansen
Managing Director
tore.christiansen@rsyd.dk
+45 2964 6764

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?