17-03-2025

Sammenhæng i patientforløb og god behandling kræver i stigende grad samarbejde på tværs af almen praksis, hospitaler og kommuner. Men i dag kan sektorgrænser og modsatrettede økonomiske strukturer udfordre samarbejde.

Kan vi bruge økonomien som en gulerod til at trække sundhedsvæsenet i en mere sammenhængende retning, hvor blikket er rettet mod samfundsøkonomien?

Seniorforsker Thim Prætorius fra Steno Diabetes Center Aarhus mener, at der kan designes økonomiske incitamenter, der belønner samarbejde – i stedet for at fastholde sundhedsaktørerne i hver deres silo med risiko for kassetænkning.

- Hvis du bygger et hus, uden at mureren, elektrikeren og tømreren koordinerer deres arbejdsgange, så kan det godt være, at hver del bliver lavet, men det gør det meget svært at sikre, at huset faktisk bliver, som arkitekten tegnede det. Det er lidt det samme i sundhedsvæsenet - vi har brug for økonomiske incitamenter, der belønner det færdige hus, ikke bare de enkelte rum, siger Thim Prætorius.

Smartere økonomi kan øge sammenhæng, men kræver ledelsesopbakning

Der er imidlertid adskillige eksempler på, at økonomiske incitamenter kan udfordre sammenhængen.

Nogle sundhedsaktører er økonomisk tilskyndet til enten at øge eget aktivitetsniveau, for eksempel ydelseshonorering, eller at reducere eget aktivitetsniveau, for eksempel rammebudgetter - uden hensyn til, hvordan denne adfærd påvirker det samlede patientforløb og ressourceforbruget i den øvrige dele af sundhedsvæsenet.

Mange personer med type 2-diabetes har behandlingsforløb, der går på tværs af almen praksis, kommuner og hospitaler. En del kan opnå bedre sygdomsregulering gennem en mere sammenhængende indsats på tværs af sektorer.

- Potentialet er stort, men det er ingen hemmelighed at det er lettere sagt end gjort, når det handler om økonomi på tværs af sektorer, siger Thim Prætorius.

- Samtidig viser forskning, at det tager tid, før effekten af tværsektorielle incitamenter indfinder sig. Sundhedsreformen og de kommende sundhedsråd virker som et godt afsæt med den rette ledelsesopbakning.

Teknologi løser meget – men husk incitamenterne

Steno Diabetes Center Aarhus arbejder allerede med initiativer, der kan gøre sundhedsvæsenet mere sammenhængende. Digitale løsninger som INDBLIK og SAMBLIK giver sundhedspersonale et bedre overblik over patienternes behandlingsforløb, så alle kan arbejde ud fra de samme data​.

Men teknologi alene løser ikke problemet – de økonomiske incitamenter skal også følge med.

- Hvis vi skaber økonomiske strukturer, der belønner sammenhæng og kvalitet, kan vi tilskynde alle aktører til at spille sammen. Det handler ikke om at gøre sundhed dyrere – tværtimod. Ved at bruge pengene klogere i fællesskab, kan vi få mere sundhed for pengene, forklarer Thim Prætorius.

Læs mere

Læs artiklen:
”Kan økonomiske incitamenter skabe og understøtte sammenhæng på tværs af sundhedsvæsenets aktører?” i tidsskriftet Økonomi & Politik.

Artiklen er skrevet af Thim Prætorius, Anne Sophie Oxholm, Eskild Klausen Fredslund, Mickael Beck og Søren Rud Kristensen.

Læs artiklen:
“Financial incentives for integrated care: A scoping review and lessons for evidence-based design” i tidsskriftet Health Policy.

Artiklen er skrevet af Dimitar Yordanov, Anne Sophie Oxholm, Thim Prætorius og Søren Rud Kristensen.

Kontakt

Thim Prætorius
Programleder, PhD

thipra@rm.dk
+45 2388 2453

Tilmeld dig nyhedsmail her

Tilmeld dig vores nyhedsmail og modtag udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Tilmeld dig nyhedsmailen her

 




Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside. Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.