08-02-2021

Niels Jessen er forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus og professor i klinisk farmakologi ved Aarhus Universitet.

Som forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus er det Niels Jessens ansvar, at vi kommer i mål med de ambitioner, vi har for vores diabetesforskning. Niels er også selv forsker og mener blandt andet, at vi har meget at lære af brune bjørne og pytonslanger.

Niels Jessen har som forskningschef det samlede ansvar for at opbygge, udvikle og drive forskningsindsatsen ved Steno Diabetes Center Aarhus. Her fortæller Niels lidt om sit arbejde.

Hvad går dit arbejde ud på?

Jeg skal som forskningschef sørge for, at vi som organisation kommer i mål med de ambitioner, vi har for vores diabetesforskning. Det handler især om at skabe de fysiske rammer om det miljø, som er nødvendigt for, at vi kan bedrive forskning på internationalt niveau. Jeg skal som professor i klinisk farmakologi også selv skabe ny viden om diabetesbehandling og undervise på universitetet.

Hvad er en god dag på arbejdet for dig?

De bedste dage er helt klart, når der kommer uventede resultater fra vores forsøg. Så skal der tænkes nyt, og det gør vi sammen. Det giver gode og til tider ophedede diskussioner.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

Det er den mulighed, der er for at påvirke diabetesforskningen. Der er en lyst til og interesse for at samarbejde med os. I de netværk, vi får skabt, kan vi nu løfte forskningsspørgsmål, som den enkelte forsker eller vi i Steno Diabetes Center Aarhus aldrig ville kunne løfte alene.

Fun fact om Niels

Jeg mener, vi har meget at lære af brune bjørne og pytonslanger, så de er også med i mine forskningsaktiviteter. Pytonslanger kan faste i måneder, men når de så endelig spiser, opbygger de muskelmasse i løbet af timer. En bjørn kan ligge stille i et halvt år, føde unger og die uden hverken at spise eller drikke. Det gad jeg godt, vi kunne! Jeg har været helt tæt på bjørnene i Sverige og oplevet, hvordan der bliver taget blodprøver fra bjørne i dvale. Derudover spiller jeg klaver og kan lide at rejse rundt i verden, når der altså ikke lige er en global pandemi.

Niels Jessen og bjørn1.JPG Niels Jessen og bjørn2.jpg

Mød Steno Aarhus

Vi bringer løbende korte medarbejderportrætter af vores medarbejdere. Mød nogle af os her.

 

  • MØD STENO AARHUS: Familieforhold kan påvirke udviklingen af type 2-diabetes. Derfor er det vigtigt, at vi lærer mere om, hvordan vi kan bruge familieoplysninger til at forebygge sygdommen og forbedre behandlingen af personer med type 2-diabetes. Det forsker Omar Silverman i.

  • MØD STENO AARHUS: Når SOSU-assistenter skal lære mere om diabetes, eller når børn med diabetes skal have vækket deres madglæde, så har Katrine Holm Nielsen en finger med i spillet. Hun er uddannelseskonsulent hos Steno Diabetes Center Aarhus.

     

  • MØD STENO AARHUS: Som forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus er det Niels Jessens ansvar, at vi kommer i mål med de ambitioner, vi har for vores diabetesforskning. Niels er også selv forsker og mener blandt andet, at vi har meget at lære af brune bjørne og pytonslanger.

  • MØD STENO AARHUS: Diabetes kan påvirke en graviditet – og omvendt. Derfor er der nogle ting, man som gravid med diabetes skal være opmærksom på, så man kan få et trygt og godt graviditetsforløb. Det hjælper Ulla Kampmann Opstrup med. Hun er speciallæge i endokrinologi, klinisk forsker og underviser. Og så har gravide kvinder med diabetes en særlig plads i hendes hjerte.

  • MØD STENO AARHUS: Mad, insulin og blodsukker - hvordan spiller det sammen? Og hvordan kan den rigtige kost være med til at behandle sygdomme som diabetes? Det ved Birgit Schelde en hel del om. Hun er klinisk diætist ved Steno Diabetes Center Aarhus.