Et diabetes-lipidspor ved Steno Diabetes Center Aarhus skal tilbyde patienter med komplicerede tilfælde af lipidabnormiteter et struktureret behandlingsforløb.

Med etableringen af et diabetes-lipidspor ved Steno Diabetes Center Aarhus sætter vi fokus på behandling af diabetespatienter med lipidproblemstillinger.

Et større antal patienter forventes at bringes i relevant lipidsænkende behandling.

Samtidig samler vi ekspertisen inden for området, så praktiserende læger og diabetesbehandlere i hele Region Midtjylland kan modtage kvalificeret rådgivning og sparring.

Formål

Målgruppe

Tilbuddets indhold

Hvor og hvornår

Hvad er lipid-problemstillinger?

  • Mennesker med diabetes har en forhøjet risiko for lipidproblemstillinger; ændrede eller øgede niveauer af lipider - eksempelvis kolesterol og fedtstoffer - i blodet.
  • Diabetisk dyslipidæmi og hyperkolesterolæmi er to lipidproblemstillinger, hvor dette er tilfældet.
  • Diabetisk dyslipidæmi udspringer af insulinresistens og forekommer derfor hyppigt ved type 2-diabetes og ved abdominal overvægt. Dyslipidæmi er både mere hyppig og mere udtalt, når disse tilstande forekommer samtidigt.
  • Blandt mennesker med type 1-diabetes er forekomsten af behandlingskrævende kolesterolforhøjelse - hyperkolesterolæmi – hyppigere sammenlignet med mennesker uden diabetes.
  • Lipidproblemstillinger er forbundet med øget risiko for hjerte- og karsygdom.

 

Kontakt

Søren Nielsen
Clinical professor

soerniel@rm.dk