En gruppe af forskere fandt for nogle år siden på smart vis frem til 45.000 midtjyder med type 1- eller type 2-diabetes og sendte dem alle sammen et omfattende spørgeskema for at blive klogere på deres helbred - både det fysiske og det mentale.

Svarene, som stadig analyseres, vil give et vigtigt indblik i fysisk og mentalt helbred hos personer med diabetes. Det siger Lasse Bjerg, der er klinisk læge og forsker på Steno Diabetes Center i Aarhus, og som er en af forskerne bag studiet.

”Vi vil gerne vide, hvordan livet med diabetes er”, siger han.

”For selv om vi ved meget om dette, så er der stadig være områder, vi som læger skal have bedre øje for at spørge ind til”.

Påvirker livskvalitet

Forskergruppen udviklede først en algoritme, der skulle finde vej til 45.000 midtjyder med diabetes. Derefter sendte de et omfattende spørgeskema af sted til dem og samtidig også til 45.000 midtjyder uden diabetes. Det er nemlig vigtigt at spørge både personer med og uden diabetes for at kunne identificere forskellene.

”Vi er ikke så langt med analysen endnu, men der tegner sig et billede af, at personer med type 2-diabetes er mere udfordret end andre, når det gælder livskvalitet og det mentale helbred”, siger Lasse Bjerg.

”Dette bekræfter tidligere forskning, men det er stadig interessant, når man direkte spørger personerne selv, og det understreger vigtigheden af at tage hensyn til individuelle oplevelser og behov, når man behandler personer med diabetes”.

Skal øge fokus på patientoplevelser

Lasse Bjerg forklarer, at disse resultater kan bruges til at øge fokus på patientoplevelser i sundhedsvæsenet.

”Når patienterne besøger klinikker og hospitaler, bør der være opmærksomhed på deres mentale velbefindende og livskvalitet” siger han.

”Selvom det er vigtigt at behandle de fysiske aspekter af diabetes, må man ikke glemme, at der sidder et menneske bag sygdommen. Det kan være, at andre faktorer fylder mere for patienterne, og det er vigtigt at være bevidst om dette og tilbyde støtte og behandling, der tager højde for individuelle behov”.

Mere fokus på mentalt helbred

I fremtiden kan vi forvente, at der vil være endnu mere fokus på mentalt helbred i diabetesbehandlingen, vurderer Lasse Bjerg.

”Det er vigtigt at adressere patienternes behov udover de rent fysiske aspekter af sygdommen”, siger han.

Læs mere om den store spørgeundersøgelse, Helbred i Midt, her.

Om podcasten Diabetesforskerne