Mange kvinder med diabetes må øge insulindosis under en graviditet. Men hvad har det egentlig af konsekvenser, når kvinderne i nogle tilfælde nærmest skal fordoble den daglige dosis af insulin? Og hvilken behandling er bedst? Det undersøger nyt forskningsstudie.

Insulinresistens er en nedsat følsomhed over for insulin. Og det oplever alle kvinder under graviditeten – både dem med diabetes, men også kvinder uden diabetes.

Fysiologisk set er det smart, at gravide bliver insulinresistente, da det medfører et højere blodsukker og et højere indhold af næringsstoffer, der kan gå over til barnet. Det er en måde at sikre næring til barnet.

Men nogle kvinder bliver særligt insulinresistente og får derfor høje mængder insulin under graviditeten.

Det fortæller Ulla Kampmann, der er overlæge og lektor på Steno Diabetes Center Aarhus.

”For kvinder, der har diabetes og bliver gravide, ændrer insulinbehovet sig markant – især efter 20. uge, hvor barnet skal til at vokse. Nogle bliver så insulinresistente, at de skal flerdoble deres insulindosis, og man tænker, ’kan vi bare blive ved med at skrue op eller hvad?’”, siger hun.

”Vi ved faktisk ikke, hvordan det påvirker mor og barn, så det skal vi have undersøgt”.

Udfordringen er, at alternativet – ikke at give nok insulin - er værre, siger Ulla Kampmann.

”Det vigtigste er, at blodsukkeret ligger normalt. Hvis man har høje blodsukre, så vil der i starten af graviditeten være en øget risiko for misdannelser hos barnet og i slutningen en øget risiko for, at barnet bliver for stort”, siger hun.

Forskningsstudie skal sikre bedre behandling

Derfor vil Ulla Kampmann og andre forskere gennem et forskningsstudie undersøge, hvordan

man som fagperson bedst kan rådgive og behandle kvinder med type 2-diabetes, når de under graviditet oplever svær insulinresistens.

Tidligere studier har undersøgt insulinresistensen hos gravide kvinder med type 1-diabetes og fundet at behovet for insulin øges med 70% i løbet af en graviditet.

Men der mangler viden i forhold til kvinder med type 2-diabetes og deres behov for insulin under graviditet.

”Hypotesen er, at kvinder med type 2-diabetes bliver endnu mere insulin resistente end kvinder med type 1-diabetes, men vi ved det ikke med sikkerhed endnu”, siger Ulla Kampmann.

Det er netop én af de ting, Ulla og de andre forskere vil undersøge gennem forskningsprojektet. En anden er, hvad den øgede mængde insulin betyder for kvindernes helbred.

Metoden bag studiet

Første del af studiet består i at indsamle data fra journaler på kvinder med type 2-diabetes, der har været gravide inden for de sidste 15 år. Her ser forskerne blandt andet på, hvordan insulindosis udvikler sig under graviditeten. Når data er analyseret, er det muligt at sige, hvor stort insulinbehovet er hos gravide kvinder med type 2-diabetes.

I anden del af studiet sammenligner Ulla og kollegaerne data fra raske gravide kvinder med data fra gravide kvinder med type 2-diabetes og ser på, om risikoen er større for at udvikle andre sygdomme når man har type 2-diabetes og har været gravid.

Derudover inviteres de gravide kvinder med type 2-diabetes og størst insulinbehov ind til nogle undersøgelser for at finde ud af, hvordan den store mængde af insulin påvirker mor og barn. Dette gøres blandt andet ved at lave en døgnblodtryksmåling, ultralyd-scanning af hjertet samt en MR-scanning af moderkagen og barnet.

De samme undersøgelser, fraset MR-scanningen, bliver lavet et halvt år efter graviditeten for at se, om noget har ændret sig.

”Vi bliver klogere på, hvad der er mekanismerne bag insulin-resistensen i graviditeten og hvad konsekvenserne er af behandling med meget høje doser insulin ”, siger Ulla Kampmann.

”Vi bliver også klogere på, hvad vi kan gøre for at forbedre kvindernes insulinfølsomhed, siger hun.

”Lige nu har vi ikke andet valg end at give meget store doser insulin, men det er rart at vide, om det er godt nok det, vi gør”.

Om et år kan behandlingen optimeres

Resultaterne fra Ulla Kampmann og de andre forskeres studie er ikke analyseret færdige endnu, men de bliver snart klogere.

”Vi ved, hvordan vi kan optimere behandlingen allerede om et års tid”, siger Ulla Kampmann og understreger til sidst:

”Hvis du er kvinde og har diabetes og et ønske om at blive gravid, vil jeg sige, det kan du sagtens! Fordi I er megaseje, og vi er der for at hjælpe jer hele vejen, men I skal forberede jer på, at det er et stort arbejde, men det er det værd”, siger hun.

Om podcasten Diabetesforskerne