03-09-2020

Birgit Schelde er én ud af i alt seks kliniske diætister i Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital. Foto: Marie Mikkelsen.

Det, vi drikker og spiser, har stor betydning for, hvordan vores blodsukker er reguleret. Især kulhydrater kan få blodsukkeret til at stige. Men hvordan spiller mad, insulin og blodsukker egentlig sammen? Og hvordan kan den rigtige kost være med til at behandle sygdomme som diabetes?

Det ved Birgit Schelde en hel del om. Hun er klinisk diætist ved Steno Diabetes Center Aarhus og har som en af de få faggrupper i Danmark specialiseret viden om sammenhængen mellem mad, sundhed og sygdom.

Her fortæller hun lidt om sit arbejde.

Hvad går dit arbejde ud på?

Jeg vejleder vores patienter med type 1-diabetes i at få mad, insulin og blodsukker til at spille sammen, så de får en nemmere hverdag med diabetes og har et så velreguleret blodsukker som muligt. Det gør jeg for eksempel ved at undervise i kulhydrattælling, hvor jeg lærer vores patienter at dosere insulin efter den måde, de spiser på.

Jeg er også med i nogle af vores nye, supplerende behandlingstilbud - eksempelvis Klinik for Atleter, hvor jeg hjælper patienterne med at tilrettelægge deres kost, så de får den rigtige fordeling af kulhydrater før, under og efter en sportslig præstation, har styr på deres blodsukker og samtidig præsterer optimalt.

Som en del af vores regionale uddannelsesindsats underviser jeg patienter og sundhedsprofessionelle i hele Region Midtjylland.

Hvad er en god dag på arbejdet for dig?

En god dag på arbejdet for mig er en dag, hvor jeg oplever, at jeg gør en konkret forskel for en patient og vedkommendes liv med diabetes. Når en patient får den der aha-oplevelse og indser, at man med nogle få greb stadig kan spise, som man plejer og have den der spontanitet i forhold til mad, som man havde før, man fik diabetes.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

Mit arbejde er aldrig kedeligt! Jeg har mange forskellige funktioner og samarbejder med mange forskellige faggrupper. Det er meget inspirerende, og jeg føler mig privilegeret over at være en del af en arbejdsplads, hvor der er rum for udvikling og højt til loftet – det gør det sjovt at være med.

Fun fact om Birgit

Der er en grund til, at jeg er blevet klinisk diætist – jeg er nemlig nærmest afhængig af at købe madblade og kogebøger. Jeg elsker mad og vin, og jeg har en kæmpestor køkkenhave.

 

Læs mere om diætbehandling og diabetes

Mad og kulhydrattælling

Mad som behandling ved type 2-diabetes

Har du type 2-diabetes, er fokus i din behandling at spise sundere. Både mængden og typen af mad har betydning for dit blodsukker, blodtryk, kolesteroltal og din vægt.

Find gode råd om mad og madopskrifter

Lær og læs mere

Kontakt

Birgit Schelde
Klinisk diætist

birgitje@rm.dk

Mød Steno Aarhus

Sygeplejersker, forskere, diætister, projektledere, læger, psykologer, sekretærer, socialrådgivere, datamedarbejdere, psykologer, AC fuldmægtige, antropologer...

Listen kunne blive ved. Hos Steno Diabetes Center Aarhus er vi mange fagligheder samlet under samme tag.

Fælles for os alle er, at vi arbejder for et godt liv for mennesker med eller i risiko for diabetes.

Mød nogle af os her.

 

  • MØD STENO AARHUS: Jesper Sand Hjelle er afdelingslæge på afdeling for Børn og Unge ved Regionshospitalet Gødstrup. Men kun halvdelen af sin arbejdstid. Den anden halvdel ser han børn og unge i Steno Diabetes Center Aarhus og forsker i blandt andet diabetesteknologi.

  • MØD STENO AARHUS: Anders Aasted Isaksen er forsker ved Steno Diabetes Center Aarhus. Nysgerrighed og en evne til at fordybe sig har resulteret i et alsidigt forskningsfelt inden for registerbaserede populationsstudier, folkesundhed, kunstig intelligens, maskinlæring og de kliniske potentialer heri. Det er dog ikke kun Anders' forskningsfeltet, der spænder bredt.

  • MØD STENO AARHUS: Anne Hvarregaard Mose er udviklingsansvarlig psykolog i Steno Diabetes Center Aarhus. Hun er også vendelbo med aner tilbage fra den "Den store sandflugt". Måske netop disse aner har betydet, at hun aldrig har brugt sætningen "det HAR vi prøvet" som argument for ikke at forsøge?.

  • MØD STENO AARHUS: Jane Nautrup Østergaard er programleder og arbejde med at forebygge overvægt og diabetes - med særligt fokus på børn, unge og familier.

  • MØD STENO AARHUS: Familieforhold kan påvirke udviklingen af type 2-diabetes. Derfor er det vigtigt, at vi lærer mere om, hvordan vi kan bruge familieoplysninger til at forebygge sygdommen og forbedre behandlingen af personer med type 2-diabetes. Det forsker Omar Silverman i.

  • MØD STENO AARHUS: Når SOSU-assistenter skal lære mere om diabetes, eller når børn med diabetes skal have vækket deres madglæde, så har Katrine Holm Nielsen en finger med i spillet. Hun er uddannelseskonsulent hos Steno Diabetes Center Aarhus.

     

  • MØD STENO AARHUS: Som forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus er det Niels Jessens ansvar, at vi kommer i mål med de ambitioner, vi har for vores diabetesforskning. Niels er også selv forsker og mener blandt andet, at vi har meget at lære af brune bjørne og pytonslanger.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?